Kurs. I lördags höll Tina Melkersson en av sina kurser på gården utanför Genevad för att hjälpa andra att komma igång med sina egna odlingar.
Kurs. I lördags höll Tina Melkersson en av sina kurser på gården utanför Genevad för att hjälpa andra att komma igång med sina egna odlingar.

Tina hjälper och inspirerar andra att odla sin egen mat

Förutom att entusiasmera hemmaodlare med bilder på sociala medier bjuder Tina Melkersson hem intresserade till gården för att lära ut odling och självhushållning.

ANNONS
|

Tidigt på lördagsmorgonen började det rulla in bilar på gårdsplanen. Många kom en halvtimme före kursstarten för att de kört långt, vissa i närmare tre timmar, och de strök gärna sovmorgonen för att få lyssna på när Tina berättar om ett liv mot självhushållning.

– Jag började odla för oss själva men även till marknader där jag stod och sålde. Men jag upptäckte att det var omöjligt att konkurrera med stora producenter, säger Tina Melkersson.

Det gjorde att hon lade ner sin gårdsbutik men ville ändå fortsätta sprida kunskaper om att det går att odla utan bekämpningsmedel.

ANNONS

– Människor i allmänhet är långt borta från produktionen i dag och ser inte hur det hänger ihop. Jag vill inspirera folk att stoppa händerna i jorden. Kanske ökas respekten för jorden när fler ser hur mycket jobb det går åt att odla en potatis. Det är ett systemfel att den är så billig i affären och bönderna får för lite betalt i dag, säger hon.

Hon menar att de som börjat odla själv får en annan reflektion över maten och uppskattar den mer.

– Att äta en färsk potatis man odlat själv, den blir aldrig bättre. Att slita ihjäl mig för att odla till andra vill jag inte göra, utan i stället lära andra att odla själv, säger Tina Melkersson.

Det går trender i odling och hon har sett att olika typer av kål blivit populärt att sätta. Men för nybörjare tycker hon att de ska odla något de älskar att äta.

– Det bästa tipset är att odla det som man själv vill äta och konsumerar mycket av. Man pysslar mer om det man ser fram emot att sätta tänder i, säger hon.

Förutom att förespråka ett hållbart odlingssätt tar hon upp vad man ska göra för att ta rätt på det som odlats. Hur det kan förvaras till ett eget vinterskafferi av egenodlade grönsaker.

ANNONS

– Vi har förlorat kunskaper på hur man tar tillvara, äter i säsong, gör inläggningar och förvarar det på rätt sätt, säger Tina Melkersson.

Utöver grödorna har familjen olika djur på gården, framförallt har de gamla lantraser som Linderödssvin, Hedemorahöns, Gotlandskaniner och ankor. Djuren används i odlandet och bidrar med gödsel och grisarna hjälper gärna till att böka upp åkern.

En av de som fick mer kunskaper på kursen ska nu börja våren med att odla.

– Mina föräldrar odlade mycket men jag har aldrig kommit igång med det själv även om jag tänkt på det. Nu vill jag göra mer själv och lära mig allt, säger Ásdís Paulsdóttir, från Emmaboda.

ANNONS