Känslig fågel. Större strandpipare är en starkt hotad strandfågel. Viktiga häckningsplatser förstörs när kommunen tar bort tångvallar på stranden. Bild: Kill Persson/Susanne Jacobsson, arkiv
Känslig fågel. Större strandpipare är en starkt hotad strandfågel. Viktiga häckningsplatser förstörs när kommunen tar bort tångvallar på stranden. Bild: Kill Persson/Susanne Jacobsson, arkiv

Tångmaskin lika stort hot som hundarna

Inte bara hundar hotar strandfåglarna. Kommunens strandrensningsmaskin tar bort mat och viktiga häckningsplatser. ”Jag tycker att vi har dålig balans mellan människa och natur”, säger miljöstrategen Margareta Lindgren.

ANNONS
|

Större strandpipare är en vadarfågel som är på stark tillbakagång.

Antalet häckande par på de halländska strandängarna har minskat till en femtedel på tio år. Det visar Länsstyrelsen i Hallands inventering mellan 2002 och 2012.

– Man har gjort åtgärder i norra Halland. Jag tror bara att det finns 14 par där, säger Margareta Lindgren på Laholms kommun.

Även i södra Halland har den känsliga fågeln det tufft, bland annat till följd av att hundar rastas på stranden trots förbudet under häckningsperioden.

Men även kommunen själv bidrar till problemet. Margareta Lindgren fick nyligen rycka ut för att stoppa den kommunala strandrensaren från att skapa kaos bland nylagda ägg.

ANNONS

– Den här maskinen som krattar stranden förstör häckningsplatserna för större strandpiparen genom att ta bort tångvallarna, säger Margareta Lindgren.

Hon har fått rapporter om sex par som försökt häcka på stranden mellan Kattvägen och Berndtssons väg.

– Strandrensningsapparaten var på väg dit, men där tror jag att jag fick den att låta bli att ta. Men även att man tar bort tången nere i vattenbrynet gör att man tar bort maten för många vadare. Det här med att städa är helt och hållet för människor och inte för naturen, säger Margareta Lindgren.

Strandpiparen gör ett andra häckningsförsök uppe på strandheden. Där vill det till att den inte skräms bort av hundar eller närgångna människor, påpekar miljöstrategen.

ANNONS