Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Storbrand i industrilokal

En storbrand har sedan förmiddagen härjat i ett industriområde i Laholm. Branden är under kontroll, men räddningstjänsten räknar med att vara kvar på platsen till kvällen, minst, med eftersläckningsarbete.

HP:s fotograf Roger Larsson har filmat från platsen.

Strax innan klockan tio fick polis, räddningstjänst och ambulans larmet.

En industrilokal tillhörande Håkanssons emballage på Mellby Brovägen i Laholm stod i brand, i vad räddningstjänsten beskrev som en "totalbrand". 

– Det är en större brand, och släckningsarbetet kommer pågå ett par tre timmar till, sa Niklas Rosenberg, inre befäl hos räddningstjänsten i Halmstad vid klockan halv elva.

Styrkor från Båstad, Laholm och Halmstad deltog med släckningsarbetet, och vattenhjälp har även hämtats från Hishult och Våxtorp.

Kraftig rökutveckling spred sig i området kring branden.

Inga människor eller djur ska ha kommit till skada.

– Ingen ska ha kommit till skada, och det är inte heller några intilliggande som är hotat av branden, sa Rosenberg.

Den brandhärjade lokalen var utom räddning och räddningstjänsten beslöt sig för att låta den brinna ned. Ett trettiotal brandmän deltog i arbetet.

– Det finns ytterligare en byggnad med ett trälager strax intill den byggnad som brann, och vi fick koncentrera oss på att se till att branden inte spred sig dit. Men vi hade tur med vinden, det blåste nordlig vind, vilket var åt rätt håll i det här fallet. Hade vi haft sydlig vind hade vi kunnat få en annan utgång, säger insatsledare Pelle Pettersson till HP.

Räddningstjänsten vidtog åtgärder för att få ner brinntiden på den lokal som var utom räddning.

– Vi krossade en del fönsterrutor och använde oss av en kranbil för att lyfta bort plåten från taket, för att släppa in mer syre. När en brand väl fått fäste på det här sättet är det lika bra att få det att brinna upp så fort som möjligt, säger Pelle Petterson.

Vid klockan halv ett hade några av styrkorna lämnat platsen medan andra var kvar för eftersläckningsarbete. 

– Byggnaden är konstruerad med plåttak, och vinden och takstolarna har brunnit ner och rasat ihop. Det vi gör just nu är att lyfta bort plåtarna och släcka där under, sa inre befäl Rosenberg. 

Räddningstjänsten har ännu ingen prognos för när de kan lämna platsen. Enligt Rosenberg blir de kvar till kvällen, minst. 

Exakt hur branden startade är ännu oklart.

– Det var en kraftig brand redan när vi kom, och vi tror att den har börjat i pannrummet. Det fanns en flispanna där som kan vara en möjlig brandorsak, säger insatsledare Pelle Pettersson.

Martin Håkansson är it- och produktionsansvarig på företaget och uppger att branden är en stor förlust för företaget.

– Men det kunde ändå ha varit värre. I den byggnad som brann fanns kontor, personalutrymmen och en mindre produktionsdel. Den största delen av produktionen med robotar och annat finns i den andra byggnaden och den har klarat sig helt oskadd, säger han.

Företaget har 14 anställda men Martin Håkansson räknar med att de kan gå till arbetet som vanligt.

– Förhoppningsvis kan vi fortsätta att producera även om det här är en stor förlust, säger han.

MEST LÄST