Mitt på åkern. Stenhögen är runt tjugo gånger tio meter till ytan och bygger en meter på höjden, om det byggts på ett äldre röse kommer inte att utredas.
Mitt på åkern. Stenhögen är runt tjugo gånger tio meter till ytan och bygger en meter på höjden, om det byggts på ett äldre röse kommer inte att utredas.

Stenhög får fortsätta vara ett mysterium

Röset får fortsätta vara ett mysterium. Sten kan ha lagts på en fornlämning gammal som Lugnarohögen eller så kan bumlingarna lagts där för att fylla ett sumpigt hål i åkern.

ANNONS
|

Stenhögen på fastigheten Bingsgärde 2:1, som en spekulant på gården tillskrev länsstyrelsen om, får fortsätta att vara ett frågetecken som inte kommer att rätas ut. Röset drog blickarna till sig då det är flackt och placerat mitt på en åker.

–  Vi kommer inte så mycket längre om vi inte ska gräva ut allt. Det är en massiv stenpackning och den översta stenen lär ha lagts upp under 1700- och 1800-tal, säger antikvarie Bo Strömberg på länsstyrelsen.

Han menar att det kan finnas flera förklaringar till att stenen lagts upp där den ligger.

ANNONS

–Stenen kan mycket väl ha lagts upp och byggts på ett tidigare röse för stort att flytta, men det kan också ha varit impediment mitt ute på åkermarken som man lagt sten i.

Om det tidigare röset innehåller ett fornfynd eller inte vet man först om det grävs ut men det är ett för stort projekt.

–Vi kommer att göra en anteckning om att röset finns, det är en signal om att man ska vara varsam om det. Marken runtomkring kan fortsätta att brukas som vanligt.

I kommunen finns det gott om fornlämningar från olika tidsåldrar. Att man inte går till botten med alla som kommer till myndighetens kännedom är inte ovanligt.

–Landskapet är fullt av lämningar som ger det sin historik från sekler som gått. Allt människor rört och brukat sedan bronsålder, järnålder och medeltid, de resterna ackumuleras och ger landskapet dess vackra innehåll, säger han.

ANNONS