Måttanpassat. Leif Blomgren vill inte betala för att göra om sitt stängsel för de nya, större sopkärlen som införs nästa år.
Måttanpassat. Leif Blomgren vill inte betala för att göra om sitt stängsel för de nya, större sopkärlen som införs nästa år.

Större sopkärl ställer till det för villaägare

De nya sopkärlen kommer att ta mer plats än de gamla gröna. Villaägaren Leif Blomgren vill att kommunen bygger om hans fålla i staketet. Men den kostnaden får han – och alla andra – stå för själv.

ANNONS
|

För att öka återvinningen inför Laholms kommun ett nytt avfallshanteringssystem hösten 2018. Samtliga hushåll i kommunen ska då sortera soporna i olika fack.

De gamla gröna sopkärlen kommer att bytas ut mot två större kärl, med fyra fack i varje.

Men det som är bra för miljön kan ställa till det i villaträdgårdarna.

– Jag har varit ordningssam och anpassat mitt staket efter sopkärlen enligt gällande regler. Jag ska inte behöva göra det en gång till, säger Leif Blomgren på Allarpsvägen i Skummeslövsstrand.

I stängslet runt hans trädgård finns en måttanpassad fålla. Där står hans sopkärl prydligt när grannarnas kastas runt i stormarna.

ANNONS

I ett brev till Laholms kommun kräver Leif Blomgren att kommunen står för justeringen till de nya kärlen.

– Det är ett bastant Gunnebostängsel. Det är betongklumpar som måste flyttas, stängsel som ska klippas, nytt som ska sättas in och spännas med speciellt verktyg. Det är inte gjort i en handvändning, säger han.

Planeringskontoret bekräftar att de nya kärlen behöver mer plats. Rekommenderat utrymme är två gånger en meter.

Men kostnaden för eventuella justeringar får fastighetsägarna själva stå för.

– Det är inte vårt ansvar att tilldela dem utrymme eller hägna in, säger Eva Aronsson, avfallsingenjör på kommunen.

Däremot ställer kommunen krav på hur kärlen ska stå vid tömning. Intill tomtgräns, annars tillkommer gångavgift.

– Anledningen att vi går ut med information nu är att det är bra att ha med sig, om man till exempel tänkt att bygga om på sin tomt i sommar. Men det är ett och ett halvt år kvar tills det är på plats, säger Eva Aronsson.

Hon uppger att kommunen främst fått positiva reaktioner på att sophanteringen miljöanpassas. En reklambyrå ska nu ta fram ett informationsblad om det nya insamlingssystemet.

ANNONS

– Då tror jag att många får svar på sina frågor, säger Eva Aronsson.

Leif Blomgren är beredd att driva sitt krav vidare.

– De som har bestämt det här ska betala, anser han.

ANNONS