Spitze har vuxit ifrån Vallberga

Maskintillverkaren Spitze har vuxit ur sina lokaler mitt i Vallberga. Nu vill företaget expandera och bygga nytt vid motorvägen i Skottorp.

ANNONS
|

Spitze AB har 14 anställda och tillverkar förpackningsmaskiner som säljs över hela världen, med huvudmarknad i norra Europa.

Efter tolv år i hjärtat av Vallberga, i korsningen Kövlingevägen/Lögnäsvägen, har kostymen blivit för trång.

Företaget vill köpa den sista lediga industritomten på Skottorps industriområde. Det handlar om strax över 13 000 kvadratmeter, med en prislapp på ungefär 1,7 miljoner kronor, som i dagarna har reserverats hos Laholms kommun.

–Vi har under flera år varit trångbodda. Nu känner vi att vi är redo att ta nästa steg och behöver mer yta. Det har vi inte möjlighet att få där vi är i dag, säger försäljningschefen Torben Salander.

ANNONS

Han äger bolaget tillsammans med vd:n Peter Kjellberg.

Vallbergalokalernas 600 kvadratmeter ska bytas mot ett planerat nybygge på omkring 1 500 kvadrat. Med möjlighet till expansion.

Blir det nya arbetstillfällen?

– På sikt, självklart, och även historiskt. Vi har nyanställt successivt. Vi pratar säkert minst ett år fram i tiden innan vi har flyttat in där och då har vi säkert hunnit nyanställa någon till. Bygget ska ge oss möjlighet att expandera och ta fler order, säger Torben Salander.

De gamla lokalerna, som varit ett äggpackeri, tänker företaget behålla och hyra ut som företagshotell.

–Vi har någon intressent redan, men inget är spikat.

I Skottorp får Spitze skyltläge mot E 6, men det är enligt Torben Salander av underordnad betydelse.

–Visst, man får en viss synbarhet från motorvägen och det är väl alltid kul, men det är tveksamt om det genererar några affärer.

Tomten ni reserverar är väl tilltagen. Behöver ni allt själva?

–Vi bygger enbart till oss själva. Vi vill inte hamna i en situation om ett antal år att vi köpt en tomt som bara precis passar våra nuvarande planer och inte låter oss fortsätta bygga ut. Vi har tagit i och vi har tagit i ordentligt, säger Torben Salander.

ANNONS

Ingenjörsföretaget jobbar med förpackningsautomation. Spitze-maskiner reser, fyller och försluter förpackningar av kartong och wellpapp. Livsmedelsindustrin utgör 60-70 procent av kunderna.

Bolaget omsatte förra året 21 miljoner kronor och gjorde en vinst på 2 miljoner kronor.

ANNONS