Socialpsykiatrin blir granne med Systembolaget

Socialförvaltningen har behov av mer yta och avgränsningar mellan avdelningar för att hålla på sekretessen. Nu vill kommunen hyra externa lokaler för en miljon kronor under tre år men menar att det kommer vara ett nollsummespel.

|

Det pågår en förstudie för att ha ett socialkontor där alla verksamheter är samlade. Men det bedöms att det är minst tre år bort och det finns behov av fler kontorsplatser och täta skott mellan enheterna.

Genom att flytta ut beroendemottagningen Humlan från socialkontoret på Trädgårdsgatan kan avgiftshandläggare som sitter i stadshuset flytta in där i stället och frigöra plats i det trångbodda stadshuset. Att sära på Humlan och socialkontoret ses också som bra ur ett klientperspektiv och säkrar sekretessen mellan avdelningarna.

– Man har varit trångbodda och det har varit synpunkter från arbetsmiljöverket för att de sitter i knäet på varandra, säger Knut Slettengren (M), ordförande i socialnämnden.

Flyttförslaget och en ny lokal har spårats upp av verksamheten själva.

– Tanken är att beroendemottagningen Humlan ska flytta upp till Lagahöjden och att socialpsykiatrin som sitter där i dag ska flytta till Hallandspostens gamla lokaler, säger Majvor Persson (C) vice ordförande i nämnden, och fortsätter:

– Att ha Humlan ovanför Systembolaget hade kanske inte varit helt lysande, säger hon.

Årshyran för att hyra lokalerna på Östertullsgatan kommer kosta kommunen 340 000 kronor per år, i tre år. Vilket blir lite styvt en miljon för perioden. HP hade lokalerna fram till december och betalade 255 000 kronor i årshyra men en aviserad högre hyreshöjning fick fart på tidningens lokalletande.

– Det är ingen kostnadshöjning för oss, vi vänder pengarna, säger Knut Slettengren.

Hyreskostnaden på Lagahöjden minskar nämligen genom flyttkedjan och en anpassning till den gemensamma vårdkedjan för Humlan och samverkan förväntas ge en besparing så att det täcker hyreskostnaden. Dock ska det till en viss renovering och Humlans verksamhet ska få en egen entré.

– Socialnämnden har inte tagit beslut om detta utan det är kommunstyrelsen som får ta det och teckna kontrakt, säger Slettengren.

Socialförvaltningen hyr även lokaler i Siloetten men de berörs inte av denna flytt. Planerna att samla alla verksamheter i ett hus lever men det är oklart när det blir.

– Tanken framöver blir att samla alla socialförvaltningens enheter i gamla polishuset, men om det först blir aktuellt att huset ska slås i sönder och att det ska byggas något nytt vet ingen, säger Knut Slettengren.