Nyinflyttade. Den öppna ytan inomhus som binder samman avdelningarna ska också vara matplats och förskolechefen Malin Mauritzon visar serveringen som är höjdanpassad för förskolebarnen.
Nyinflyttade. Den öppna ytan inomhus som binder samman avdelningarna ska också vara matplats och förskolechefen Malin Mauritzon visar serveringen som är höjdanpassad för förskolebarnen.

Snart fylls nybygget med små krabater

Den 21 augusti slår Allarps förskola upp dörrarna till de nybyggda lokalerna som till att börja med tar emot ett tjugotal förskolebarn. HP har gått en husesyn i den nybyggda förskolan.

ANNONS
|

Att kunna erbjuda alla barn en förskoleplats har varit ett problem i kommunen. Nu står byggnationen av den nya förskolan i Allarp klar.

–Det är jätteskönt att vi kan öppna den. Förskolan ligger i ett område där mycket händer på bostadsfronten. Det blir fyra avdelningar och den kommer inte att fyllas av barn direkt, men det kommer nog att gå ganska snabbt med tanke på det område som den ligger i, säger Per Jangen, utbildningschef.

Han anser att kommunen nu är bättre rustad inför framtiden.

– Vi är betydligt bättre förberedda nu för ett ytterligare ökat behov av förskoleplatser, säger Per Jangen.

ANNONS

Allarps förskola öppnar för barnen om en dryg vecka och just nu pågår de sista förberedelserna.

– Vi ska börja med att starta upp de pedagoger som ska jobba på förskolan. Möblerna har precis anlänt och vi väntar på en del av det pedagogiska materialet. Vi har en vecka kvar på oss att förbereda, säger Malin Mauritzon, förskolechef på Laholms kommun, och fortsätter:

– Vi har anställt sju förskolelärare och kommer att anställa fler när antalet barn ökar. Vi rekryterade i våras så att det fanns tillräckligt med personal för de barn som fanns i kö. Till att börja med har vi nu en bra grund.

På den nya förskolan kommer i första hand barn från närområdet att börja och i dagsläget är det 23 barn vars föräldrar har tackat ja till erbjudandet om plats.

– Men vi kommer även sedan att erbjuda barn som inte får plats på sitt första val plats vid Allarps förskola. Till exempel barn i Skottorp som inte får plats på förskolan där, säger hon.

I början av veckan gjordes besiktningen av nybygget och i torsdags kom möblerna. Malin Mauritzon är glad över nyöppningen.

ANNONS

– Jag känner inte att detta på sikt kommer att kunna hjälpa till så att alla familjer får förskoleplats, men det hjälper till nu. Förskolan var efterlängtad på många sätt. Det känns jätteroligt att starta upp en helt ny förskola och vara med och forma den tillsammans med pedagogerna, säger hon.

I lokalerna gör de sig hemmastadda och förbereder sig, samtidigt som hantverkare fixar med det sista praktiska.

– Det är konstigt att vara här utan barn men det är en förmån att få sitta ner och planera verksamheten inför starten och att får lära känna varandra, säger Mauritzon

En förskolelärare som är med från början är Carina Gren Fredriksson och tillsammans har de fått vara med och döpa avdelningarna till Skogen, Stranden, Åsen och Ängen.

– Det är roligt att vara med från början där allt är nytt, personalgrupp, barn och lokaler. Det gör att man tänker helt nytt i det man har med sig från yrkeskarriären, säger Carina Gren Fredriksson.

ANNONS