Bara att slänga. Viltkött och andra varor åkte direkt ut i soporna och mat för tusentals kronor gick till spillo. Christina Bertilsson är på väg ut med viltfärs.
Bara att slänga. Viltkött och andra varor åkte direkt ut i soporna och mat för tusentals kronor gick till spillo. Christina Bertilsson är på väg ut med viltfärs.

Skolmaten fick kastas efter sabotage av kyl

Hundratals kilo viltkött, korv, potatis och andra matvaror fick slängas efter sabotage mot två kylrum i Veingeskolans matsal. Veckans meny fick snabbt kastas om.

ANNONS
|

När personalen kom till köket på måndagsmorgonen upptäckte de att två av de tre kylrummen inte höll temperaturen. Normalt håller de 4 grader men den här morgonen var de uppe i 16 grader.

– Vi var tvungna att kassera all mat, däribland 100 kilo viltkött från Ulvereds hjorthägn. Personalen skulle ha gjort biffar av viltkött till nästa vecka, säger Lisa Larsson, internservicechef på Laholms kommun.

Sabotaget begicks i helgen. Personer hade varit uppe och på skolans tak och där finns arbetsbrytare till kökets kylar. När de tryckte på brytarna stängdes kylaggregaten av.

ANNONS

– Brytarna är en säkerhet, när tekniker servar kylrummen kan de bryta strömmen från taket och vara säkra på att ingen slår på elen nedifrån, säger Thomas Nilsson vaktmästare.

Men för kökets personal är brytarna en osäkerhet. Detta är tredje gången som kylrummen saboteras med följd att mat för tusentals kronor går till spillo.

– Personalen fick ägna största delen av dagen till att tömma kylrummen och planera om veckans matsedel. Sabotörerna förstår inte vilka konsekvenser detta får, säger Lisa Larsson.

I vanliga fall tillagas 750 portioner i köket, men under höstlovet lagas 120 portioner till fritisbarnen på Veingeskolan, Genevadsskolan och Ahla skola liksom till Söderlägets förskola. Det stod kålpudding på menyn, men i stället fick barnen snabbmat bestående av färdiga makaroner och köttbullar.

– Vi räknar med att sabotaget påverkar menyn för hela veckan. Men vi lyckades få tag i nytt viltkött, så barnen kan räkna med att det blir biffar i alla fall nästa vecka. De älskar biffarna som vi serverar en gång per termin, säger Christina Bertilsson.

Även skolans fönsterrutor hade saboterats. Vaktmästarna upptäckte att 17 ytterrutor skjutits sönder, troligtvis med luftgevär. Rutorna hör till matsalen och den gamla idrottshallen.

ANNONS

– Varje ruta kostar nog 3 000 kronor styck. Det blir en del pengar, säger han.

ANNONS