Granskog. I en glänta i den nuvarande granskogen vid Uddaredssjön begravdes stupade svenskar 1657. Snart ska avverkningen av granarna börja.
Granskog. I en glänta i den nuvarande granskogen vid Uddaredssjön begravdes stupade svenskar 1657. Snart ska avverkningen av granarna börja.

Ska värna massgrav vid trädfällning

Region Halland har planerat att avverka drygt 13 hektar skog på mark de äger vid Uddareds sjö. Nu måste det tas hänsyn till en massgrav från det krigshärjade 1600-talet när arbetet utförs.

ANNONS
|

Region Halland äger fastigheten Uddared 2:1, ett markområde på drygt 300 hektar. För att nu totalavverka lite mer än 13 hektar har de vänt sig till skogskoncernen Södra för att utföra åtgärden.

I avverkningsområdet finns två noteringar om lämningar från äldre tider, dels en gammal gårdstomt med lämningar från bebyggelse och röjningsrösen men också en massgrav från 1600–talet.

Gravplatsen har inte undersökts men enligt uppgift ska det ha varit 68 stupade svenskar som fick sin sista vila vid Uddared efter bataljen i Kattarp, i oktober 1657. Platsen är en glänta inte långt från Uddaredssjön, växtlighet ska aldrig riktigt ha tagit sig på platsen även om det snart gått 360 år sedan händelsen och det finns uppgifter om att det ska ha strötts någon typ av gift i graven.

ANNONS

De danskar som stupade vid slaget fick en liknande begravning vid Evabygget.

Skogsentreprenören har angett i avverkningsanmälan att de ska ta hänsyn till de lämningar som finns i avverkningsområdet. Platserna ska märkas upp för att inte skadas vid körningar med skogsmaskiner.

Dessutom ska de två lämningarna inte utsättas för någon markberedning efter avverkningen och inte heller plantas när det blir dags för återplantering av avverkningsområdet.

Avverkningen i området får starta i början av maj månad.

ANNONS