Björkebogården i Knäred är ett av de sex äldreboendena som föreläggandena riktar sig mot. Bild: Kenny Hjälte
Björkebogården i Knäred är ett av de sex äldreboendena som föreläggandena riktar sig mot. Bild: Kenny Hjälte

Sex äldreboenden har dåligt brandskydd

Sex äldreboenden i kommunen har fått förelägganden om att åtgärda brister i brandskyddet. Föreläggandet får de från räddningstjänsten för att felaktigheterna inte åtgärdats på åtta månader sedan första besöket.

ANNONS
|

Räddningstjänsten besökte sex äldreboenden i kommunen och hade synpunkter på brandskyddet som behövdes rättas till. Åtta månader senare gjordes uppföljande besök och då hade inget hänt. Verksamheten som fick skrivelsen lämnade inga synpunkter på de första besöken.

– Sådant här ska bara skötas, det är klart att det inte är bra. Det som stökar till det är att vi är flera som ska samverka kring detta, fastighetsägare, vi som utövare och via upphandlingar, säger Knut Slettengren (M), ordförande i socialnämnden, om de sex förelägganden som räddningstjänsten i kommunen skickat till socialnämnden och Laholmshem som äger fastigheterna.

Kritiken rör Lingården i Laholm, Randerslund i Ränneslöv, Solgården i Våxtorp, Fridhemsgården i Lilla Tjärby samt Björkebogården och Smedjebacken som båda ligger i Knäred.

ANNONS

Dels gäller det att under årens lopp har lokalernas användning förändrats. I delar där det varit korttidsboende där rummen bedöms kunna stå emot en brand i 30 minuter, men där det nu borde vara en hel timme – för att begränsa ett brandförlopp.

På flera boenden handlar det om att tavlan som visar vart brandlarmet utlöst sitter i entrén. Men att det blir långt att springa för personalen. På Smedjebacken är centralapparaten 70 meter från det närmsta boenderummet och 130 meter från det som är längst bort. Något som är fördröjande om personalen behöver springa till centralapparaten för att sedan kunna påbörja tidiga släckningsinsatser på ett boenderum.

I föreläggandet konstateras det att det tar mer än tre minuter innan första släckningen kan påbörjas och att de boende är beroende av personalen för att kunna släcka eller kunna ta sig ut. Samtidigt påpekas det att maxtiden för att påbörja en insats är just tre minuter.

– För tiden det tar att ta sig till tavlan i entréhallen för att ta reda på var det brinner är lite knepigt. Men vi håller på att upphandla nya trygghetslarm och när de byts ut ska brandlarmen kopplas till samma system. Det gör att brandlarmen ska komma upp i personalens telefoner, på skärmen, så att de inte behöver springa någon omväg, säger Christel Sundberg, socialchef.

ANNONS

Sundberg lägger in en brasklapp att det kanske inte hinner bli färdigt innan räddningstjänstens slutdatum för när bristerna ska vara åtgärdade men menar att de jobbar aktivt med det.

En del åtgärder räknar de dock få göra ombyggnader för att kunna lösa eller finna åtgärder tillsammans med fastighetsägaren.

– Teknikutvecklingen har gått framåt och det medför också bekymmer för våra permobiler som måste stå och ladda vid en kontakt. Där skulle vi behöva en uppställningsplats för dem för att inte ställa dem på platser som är mindre lämpliga, säger Sundberg.

Föreläggandena har även gällt mindre åtgärder som inte är av större teknisk karaktär.

– Det som ligger på verksamheten direkt, där det gäller stoppade möbler i en korridor och att man har möbler i ett fläktrum, det har vi pratat om och tagit tag i. Det ska redan vara åtgärdat, säger Christel Sundberg.

Möbleringen i korridorer har skett för att göra boendens korridorer trevligare.

– Vi hoppas ändå kunna ha en trevlig inomhusmiljö, men det får ske utan stoppade möbler i korridorerna, säger Sundberg.

ANNONS