Satsar på säkert simmande i sommar

I veckan besöker livräddare genom projektet Säker sommar tre bad i kommunen för att informera och lära ut hur man kan bada och ha roligt på ett säkrare sätt. Flammabadet i Knäred var först ut.

ANNONS
|

Barn i Knäred fick i går testa att simma med flytväst och repetera hur flytanordningen ska sitta för att ge bästa möjliga skydd. Men även hur man kastar en livboj för att undsätta en kompis. Under tiden kunde föräldrar träna HLR-kunskaper eller snappa upp en del livräddartips vid bassängkanten.

– Alla har möjlighet att göra ett besök för att lära sig mer om livräddning och att bada säkrare. Många tar sina barn till vattnet och slänger på ett par armpuffar och utgår från att det är säkert när de sitter med sin mobil eller tidning, säger Ole Saadenhjelm på Svenska Livräddningssällskapet och fortsätter:

ANNONS

– Drunkning sker i det tysta, det gäller att ha uppsikt. Tanken är att alla ska få prova på livräddning i fall man behöver använda kunskaperna någon gång, säger han.

Ole Saadenhjelm tycker att simkunnigheten behöver lyftas rent allmänt i samhället.

– Jag tycker mig märka att en del skolor i dag släpper på simundervisningen mer och mer. Jag har sett exempel på att man lämnar bort ansvaret för att man inte har tid och låter busschaufförer som transporterat eleverna sedan kolla på barnen så att de klarar simningen. Alla skolor borde ha utbildad personal för det. Därför har vi denna dag då föräldrar kan bada med barnen själva och se vad de klarar av.

På onsdagenfortsätter turnén på Folkhälsocentrum och på torsdagenfår Veingebadet besök.

ANNONS