Stark opinion. Många ville skriva på uppropet för förskolan Vallmon. 255 underskrifter kom in till kommunen i går.
Stark opinion. Många ville skriva på uppropet för förskolan Vallmon. 255 underskrifter kom in till kommunen i går.

S: Behov av förskola finns i båda orterna

Socialdemokraterna hintar nu om att de har förslag om förskolor i både Vallberga och Ränneslöv i tankarna. – Det kan nog komma något sådant, säger Kjell Henriksson (S).

ANNONS
|

Framtiden för förskola Vallmon i Ränneslöv har seglat upp som en het politisk potatis inför tisdagens fullmäktige.

I fokus står Socialdemokraterna, som nyligen sade sig vilja sälja Vallmon-tomten och i stället förlägga förskolan till Vallbergasakolan.

S önskar att fullmäktige på tisdag ska återremittera ärendet för ny utredning, och kan mycket väl få gehör på den punkten. Det krävs bara 14 av 41 röster.

Mot dem står, förutom en politisk majoritet, en stark hemmaopinion i Ränneslöv.

Ortens byalag lämnade på onsdagen in en skrivelse till kommunen, åtföljd av en namnlista där 255 personer skrivit under uppropet ”Rädda kvar Vallmon i Ränneslöv”.

ANNONS

Byalaget anser att förskolan är viktig för Ränneslövs framtid och skriver att de är besvikna på Socialdemokraterna, som i deras ögon förhalar nybyggnationen av Vallmon.

”Det borde vara i var politikers intresse att någon gång förstå när det är dags för handling och inte mer utredning. Just nu är det politik utan driftighet, bara en samling oansvariga debattörer med åsikter utan handlingskraft”, skriver byalaget.

I går fick HP indikationer på att S är på väg att vilja vrida frågan från ”antingen eller” till ”både och”.

Partiet motionerade redan i fjol om att skapa förskoleavdelningar i såväl Ränneslöv som Vallberga, och vill uppenbarligen plocka upp den tråden igen.

Är det något sådant som ni har i kikaren?

– Det kan nog komma något sådant, ja. Men vi är inte riktigt färdiga ännu, säger oppositionsrådet Kjell Henriksson (S).

– För oss gäller det nu bara att få en majoritet för återremiss, tillägger han.

Kjell Henriksson har uppfattat att Ränneslöv som ort har ställts mot Vallberga. Det gillar han inte.

ANNONS

– En diskussion mellan olika samhällen var precis vad vi inte ville ha. Det är inte alls vad det är frågan om, utan hur man tillvaratar barnens möjligheter och resursanvändningen, säger han.

Hur det avlöper i fullmäktige lär till stor del hänga på hur S kan motivera sitt yrkande på återremiss. Eventuellt alltså att det behövs en utredning kring förskola i båda grannorterna.

– Det finns ett sådant behov och behovet ska styra. Men sedan finns också en investeringsbit. Den måste vara trovärdig, säger Henriksson.

ANNONS