Så vill ministern agera mot stöldligorna

Det är inte bara försäkringsbolagen som vill flytta fram sina positioner mot stölderna på landsbygden. Även regeringen tittar på vad som kan göras mot internationella stöldligor.

ANNONS
|

Ännu har inte trenden satts att hela skogsmaskiner stulits från Sverige. Men flera nya traktorer har fallit i tjuvarnas händer och förts ur landet. Något de kunnat göra för att tjuvarna är rutinerade och har kunnighet i att tillverka nya registreringsbevis och skyltar för fordonen.

Något som gjort att Länsförsäkringar kräver startspärr och spårsändare på nya maskiner, för att ersättningen inte ska sättas ner vid en stöld.

– Det finns en andrahandsmarknad på stulna saker på gårdar. Det finns exempel på bekämpningsmedel som stulits, som är tillblandat just för sydsvenska förhållanden och grödor och inte kan användas någon annanstans, men ibland går grejerna utomlands för att säljas tillbaka till den svenska marknaden, säger skadeförebyggaren Mikael Holmgren, på Länsförsäkringar.

ANNONS

Läs även:Dna används som vapen mot stölder

Gräns- och ID-kontrollerna som har funnits vid Sveriges gränser, för att hålla asylsökande ute, har också haft en dämpande inverkan på internationella stöldligor anser inrikesministern Anders Ygeman (S).

– Jag tror att vi kommer behöva göra mer vid våra gränser, gränskontrollerna som de sett ut avvecklas för att vi är medlemmar i EU och Schengen. Men vi måste bygga upp andra system som har motsvarande effekt på den internationella brottsligheten, säger Anders Ygeman till HP.

Han tror att övervakningssystem som redan utvecklats och används vid andra gränser i unionen kan bli aktuellt vid Sveriges gränser på sikt. Där systemen kan ge en automatisk utsållning av fordonen som passerar.

– Vi ska titta på de kameraövervakningssystemen som finns i Holland för gränsbevakning. Där det finns nummerplåts- och fordonstypsavkänning med kamera, det gör att man kan se om ett fordon är för tungt lastat och köra dem mot europeiska databaser för att se om det varit inblandat i brottslighet tidigare. Även om vi samverkar mot gränsöverskridande brottslighet måste vi bli bättre vid våra gränser, säger Anders Ygeman.

Anders Ygeman hoppas att man kan hålla steget före i teknikutvecklingen mot stöldligorna.

– Stöldligor lär sig snabbt och sliter bort GPS-sändare och förvarar fordon i containrar som skärmar av signalerna. Det är viktigt att polisen får möjlighet att agera snabbt och att vi har en teknisk utveckling på stöldskyddssidan, säger Anders Ygeman.

ANNONS
ANNONS