Får fira igen. Annika Troedsson, Sara Dymne, Linette Örjansson och den övriga personalen på Regnbågen tog strid för förskolans kök och vann.
Får fira igen. Annika Troedsson, Sara Dymne, Linette Örjansson och den övriga personalen på Regnbågen tog strid för förskolans kök och vann.

Regnbågens förskola får behålla eget kök

Regnbågens förskola i Genevad får behålla sitt tillagningsskök.

ANNONS
|

Nu är det klart hur kommunens nya köksorganisation ska se ut.

Kommunstyrelsen (ks) klubbade förslaget i går, efter att den omstridda delen om att göra om Regnbågens tillagningskök till mottagningskök hade strukits.

– Regnbågens kök väntar vi med. Det är ingen brådska med det eftersom det finns en förskoleutredning som ska bli klar först, säger ks-ordförande Elisabet Babic (M).

Föräldrar, personal och politikerna i barn- och ungdomsnämnden (bun) får alltså sin vilja fram.

Nämnden vill att förskolan ska fortsätta att laga mat i eget kök, bland annat för att det minskar matsvinnet.

Dessutom växer Genevad och förskolan är redan trångbodd. Enligt utbildningschefen Per Jangen kan den behöva byggas ut med en ny avdelning och då försvinner dagens överkapacitet i köket.

ANNONS

Förskolläraren Linette Örjansson ser bara fördelar med mat som lagats på plats från grunden.

–Det är mycket av det vi har sagt innan. Dofter, känslan av att man äter nylagad mat och att vi pedagoger känner att vi kan inspirera barnen på ett annat sätt i matsituationerna, säger hon.

Förskolan tog ut segern lite i förskott redan i början av december. Barnen fick bakelser efter att bun tagit ställning för att behålla köket, men frågan avgjordes inte på riktigt förrän i går.

Hur ska ni fira nu när det är klart?

– Det har vi inte tänkt på än. Vi får fundera på det, säger Linette Örjansson.

Den nya köksorganisationen innebär, som HP tidigare berättat, framförallt förändringar i Hishult och Knäred.

Hishultsskolans kök görs om från mottagning till tillagning. Eleverna ska serveras mat som har tillagats på orten, i stället för som i dag när leveranser hämtas från Smedjebacken i Knäred.

Smedjebackens stora centralkök har redan överkapacitet och ska enligt beslutet minskas från 1 000 till 600 portioner om dagen.

–Vi börjar med Hishultsskolan och säkerställer att det är klart innan vi drar ner på Smedjebacken, säger Elisabet Babic.

För att trygga matlagningen i storköken vid strömavbrott funderar kommunen på att skaffa ett mobilt reservkraftverk. Efter förslag från socialnämnden har kommunchefen fått i uppdrag att titta på det.

ANNONS

–Med tanke på den värld vi lever i är det klokt att kunna koppla in ett reservkraftverk och då är det mycket smartare att ha ett mobilt som går att flytta runt, säger Erling Cronqvist (C), vice ordförande i ks.

ANNONS