Ränneslöv gick man ur huse för Vallmon

Omkring 50 Ränneslövsbor i alla åldrar samlades till en kraftfull markering för att få behålla förskolan i byn. Socialdemokraternas nedläggningsförslag stod inte högt i kurs.

ANNONS
|

– Tar man bort förskolan finns det bara kvar två slutstationer i Ränneslöv, säger föräldern Annika Andersson.

Hon syftar på äldreboendet Randerslund och kyrkogården.

– Det känns för jävligt att socialdemokraterna hotar med återremiss. De får en hel by mot sig, säger Catherine Mellberg.

Det var hon som på lördagen hade kallat till sig lokalpressen för att få uttrycka vad hon och många andra Ränneslövsbor tycker om S-förslaget att sälja förskolan Vallmon som bostadstomt och i stället bygga en förskola i Vallberga.

Snacket om pressträffen gick i mobilappar och på Facebook. Trots snöglopp dök nästan 50 personer upp vid Vallmon. Flera av dem tillhörde en äldre generation än småbarnsföräldrarna.

ANNONS

– Byn måste få leva vidare. Här är så tyst och tråkigt utan barnen, säger Eva Streiffert.

Flera av de församlade tryckte på vikten av en förskola för att göra Ränneslöv attraktivt för barnfamiljer.

Det talades också mycket om utemiljön för barnen i Ränneslöv kontra Vallberga.

– Att sälja tomten ger inga stora pengar för kommunen. Men miljön för barnen här kan inte köpas för pengar, säger Annika Andersson.

Upprördheten är stor över att kommunen redan för tre år sedan lovade en ombyggd förskola. Sedan dess har det varit ett flera turer och vändningar innan det nyligen stod klart att enda lösningen är att riva Vallmon och bygga en ny förskola.

Men om Socialdemokraterna lyckas få igenom en återremiss i fullmäktige fördröjs planerna igen. Och då vet ingen om det alls blir något förskolebygge i Ränneslöv.

– Det känns som att de rycker mattan under fötterna på oss, säger föräldern Johanna Johnsson.

– Därför är det viktigt nu att Ränneslöv visar sitt missnöje och att vi verkligen är på hugget, säger Catherine Mellberg.

En namninsamling till förmån för Vallmon påbörjades under lördagen. Flera bybor som HP talade med sade också att de tänkte gå på nästa fullmäktige och kanske ställa frågor till politikerna.

ANNONS

Anna Hjort är ordförande i Ränneslövs byalag. Hon påpekar att hon kom till samlingen som privatperson, men säger:

– Byalaget står bakom det här. Vi behöver en förskola, kanske borde det vara en här och en i Vallberga.

ANNONS