Polis söker alltjämt vapenligan

Polisen har inga nya spår efter vapenligan som dragit fram i södra Halland och nordvästra Skåne. Snart ska den särskilda kartläggningen som polisens underrättelsetjänst arbetar med om inbrotten bli färdig.

ANNONS
|

Polisen konstaterade att en vapenliga härjade i Laholm, efter att flera inbrott skett hos jägare och sportskyttar i kommunen och tjuvarna främst riktat in sig på att stjäla vapen från vapenskåp.

Polisen kunde se att tjuvarna struntat i lättåtkomliga värdesaker och lade i stället kraft på att stanna längre i bostäderna de gjorde inbrott i, för att på plats såga upp skåpen för att komma åt vapnen.

Det bryter mot den gängse bilden, där tjuvarna helst vill komma in och ut snabbt, samt att de vanligaste brotten, där tjuvar ger sig på vapenskåp, är för att det förvaras andra värdesaker i skåpet.

ANNONS

HP kunde i slutet av november berätta att polisen skulle göra en särskild kartläggning av brotten i kommunen, efter att de blivit mer än en handfull många. Men än har polisen inte närmat sig ligan.

–Vi har inte fått den färdiga kartläggningen. Det är polisens underrättelsetjänst som gör den åt oss. Men vi har även kontakt med kollegerna i syd för att följa vad som händer där, då det har varit fler liknande stölder i Skåne, säger Jenny Jerrhage, förundersökningsledare på polisen i Laholm.

Under december har polisen i Laholm inte noterat att ligan ska ha varit aktiv i kommunen och de har inte kommit närmare ett gripande eller att förklara någon som misstänkt.

– Även nere i Skåne arbetar de på att sätta ihop en särskild kartläggning av de här brotten så vi får se vad de kommer fram till, säger Jenny Jerrhage.

ANNONS