Elisabet Babic (M). Bild: Jonatan Gernes, arkiv
Elisabet Babic (M). Bild: Jonatan Gernes, arkiv

Personalfrågor drogs i kommunstyrelsen

Vem ska göra vad i kommunen? Kommunstyrelsen hade flera ärenden om regler och reglementen vid tisdagens möte.

ANNONS
|

Ge kommunchefen Peter Andreasson direkt ansvar för näringslivsenheten. Det var Socialdemokraternas förslag inför mötet. Bakgrunden var utköpet av näringslivssekreterare Fredrik Swärdh.

Så blev det nu inte. En majoritet i kommunstyrelsen ansåg att enheten fortsatt ska stå under planeringschef Erland Björkmans befäl.

– Jag har inte känt mig bekväm med hur arbetet bedrivits. Det var en vädjan, säger oppositionsrådet Kjell Henriksson (S) efter att ha förlorat voteringen med 5–4.

En annan med synpunkter på de kommunala ansvarsområdena är Bertil Johansson (LP). Han hade motionerat om att ändra delegationsordningen för att ge politikerna mer makt över sådant som rekryteringar och utköp, på tjänstemännens bekostnad.

ANNONS

Det vann inget gehör hos kommunstyrelsen. Kommunjurist Bo Erlandsson har också dömt ut Johanssons förslag som omöjligt att genomföra.

Paragraferna säger nämligen att endast kommunstyrelsen kan ändra delegationsordningen. Om kommunstyrelsen så vill.

Men det vill inte kommunstyrelsen.

Däremot, säger kommunrådet Elisabet Babic (M), pågår ett arbete kring personalpolitiken.

Politiker i personalutskott och kommunstyrelse har haft workshops för att samla in synpunkter.

– Vad vill vi ska känneteckna personalpolitiken? Vi håller på att revidera den och det kommer upp som en personapolicy så småningom, säger Babic.

Erling Cronqvist (C) säger apropå de många utköpen:

– Personalutskottet har satt igång en utbildning som anställande chefer ska genomgå. Den som inte sköter sig ska man ha dokumenterade samtal och uppföljningssamtal med. Till sist kan man utdela varning. Om hela kedjan sköts kan man skiljas utan att det kostar så mycket pengar som det gjort.

– Är det någonstans vi ska ta till oss kritik är det i den delen.

Kommunstyrelsen tog i går också beslut kring vilka ansvarsområden som de tre kommunråden ska ha. Liksom vilka uppgifter som ankommer kommunchefen.

ANNONS

Listan på vem som ska göra vad ändrades senast 2007.

– Det är bra med tydliga beskrivningar av vad som är politikens roll och vad som är kommunchefens roll, säger Elisabet Babic.

– Det ska vara ett samspel, men man ska inte gå in och trampa på varandras områden, tillägger hon.

ANNONS