Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Matfabrik. Största delen av produktionen består av kylda eller frysta pannkakor men det tillverkas även andra livsmedel. Bild: Josefin Frej/arkiv
Matfabrik. Största delen av produktionen består av kylda eller frysta pannkakor men det tillverkas även andra livsmedel. Bild: Josefin Frej/arkiv

Pannkaksfabriken varslar 15 personer

På torsdagen samlades de anställda på Lantmännen Cerealia i Lilla Tjärby till ett stormöte, där de fick det tunga beskedet att 15 personer kommer att varslas efter att Ica sagt upp avtalet med företaget.

På stormötet i torsdags fick arbetarna information om hur många och varför neddragningarna görs på personalen i Lilla Tjärby.

– Vi har förlorat ett tillverkningskontrakt med Ica på kylda pannkakor. Det är jättetråkigt men det innebär att vi måste rätta kostymen efter det, säger Johan Barkentin, platschef på Lantmännen Cerealias Laholmsfabrik och fortsätter:

– Personalstyrkan måste anpassas efter detta, det är hårt men 15 personer måste vi göra en uppsägning på. Förhoppningsvis kan vi rädda kvar några så det inte kommer att bli 15 men vi måste varsla så många nu, säger Johan Barkentin. 

För fabriken, i antal som arbetar där, är det som att ett helt skift från pannkakstillverkningen plockas bort. Men personalen kommer att få gå från olika delar.

– Det påverkar alla avdelningar hos oss och inte bara skiften. Det är en stor omställning och det är klart att vi är ledsna över detta, säger Johan Barkentin. 

De individer som blev varslade om uppsägning fick informationen i enrum.

– På fabriken har det mötts av en stor förståelse, för att vi inte kan producera lika mycket när vi förlorat en stor kund. Men de som drabbas av varslet tycker att det är jobbigt givetvis, säger han och fortsätter: 

– Det drabbar inte bara oss här på fabriken. Utan i flera led, med flera hundra ton i spannmålsodling för svenska bönder och för kvarnar, säger Johan Barkentin.

Häromåret lade Lantmännen Cerealia ned en liknande fabrik i Färgelanda och centrerade pannkakstillverkningen till fabriken i Lilla Tjärby. Bara något år tidigare, 2013-2014, varslades 10-14 personer på pannkaksfabriken vilket slutade med att sju fick gå.

Kommunrådet Elisabet Babic (M) fick reda på att företaget tvingas säga upp personal på fredagen.

– Från kommunens sida ska vi kontakta pannkaksfabriken och se vad vi kan göra för att möta upp och stötta, säger Elisabet Babic.

MEST LÄST