Rött ljus. De anställda vid pannkaksfabriken informerades i går om de kommande neddragningarna. Bild: Jonatan Gernes
Rött ljus. De anställda vid pannkaksfabriken informerades i går om de kommande neddragningarna. Bild: Jonatan Gernes

Pannkaksfabriken drar ner personal

Personalstyrkan vid pannkaksfabriken i Lilla Tjärby ska dras ned med mellan 10 och 14 tjänster. Skälet är minskad försäljning.

ANNONS
|

Lantmännen Cerealia gick ut med det dystra beskedet i går. Ledningen aviserade vid en förhandling med facken att den ser ett behov av att minska personalstyrkan till våren. Efteråt hölls ett informationsmöte för samtlig personal.

– Det är klart att det är en dämpad stämning. Även om det kanske inte kom som en nyhet för alla så blir det dramatiskt när det blir konkret på det här sättet, säger Erling Koch, platschef vid anläggningen i Lilla Tjärby.

Enligt Erling Koch är skälet till neddragningen framför allt lägre volymer, men också en ökad effektivitet.

Förra året skrev HP om nyanställningar vid Laholmsfabriken efter storordrar från Ikea. Vad är det som har hänt sedan dess?

ANNONS

– Det är så här att med olika typer av marknader och koster som finns, och med förbättringsarbetet som jag har jobbat med, så anpassar man organisationen utifrån förutsättningarna. Det är det vi har gjort här också, säger Erling Koch.

I dag har anläggningen cirka 80 anställda. 10–14 tjänster ska bort under våren 2014. Hur det ska gå till och vilka som kommer att beröras ska beslutas vid fackliga förhandlingar med Unionen och Livs.

– Det som ska ske nu är att vi genomför en noggrann analys av konsekvenserna för verksamheten och de anställda innan förhandlingarna med facket går vidare. Vi ska också se över och planera de tänkbara stödåtgärder som står till buds för att underlätta omställningarna, säger Erling Koch.

Målet är att vara klar vid månadsskifet januari/februari.

Det har gräddats pannkakor i Lilla Tjärby i över 40 år. Med 400 000 pannkakor om dagen är Laholmsfabriken Nordens största pannkakskök, enligt Lantmännen Cerealias hemsida.

Förutom pannkakor, raggmunk och crêpes produceras olika typer av färsprodukter. Totalt tillverkas 95 olika artiklar i Laholm. Verksamheten går i nuläget i treskift måndag till fredag.

ANNONS