Oeniga. Kuns ordförande Cecilia Roos (M) ville skrota utebaden i Våxtorp och Vallberga. Men Gudrun Pettersson (C) och en majoritet i nämnden ville ha dem kvar. Och så blev det.
Oeniga. Kuns ordförande Cecilia Roos (M) ville skrota utebaden i Våxtorp och Vallberga. Men Gudrun Pettersson (C) och en majoritet i nämnden ville ha dem kvar. Och så blev det.

Oenig nämnd räddade utebaden

Utebaden i Våxtorp och Vallberga ska vara kvar. Det beslutade kultur- och utvecklingsnämnden vid sitt möte på onsdagen. Men Moderaterna ville avveckla baden.

ANNONS
|

– Vi vill inte försämra servicen ute i tätorterna, säger Gudrun Pettersson (C).

Den ståndpunkten hade en klar majoritet i kultur- och utvecklingsnämnden (kun) när frågan om vara eller icke vara för utomhusbassängerna i Våxtorp och Vallberga togs upp vid onsdagens sammanträde.

Beslutet blev därför att de båda hotade baden ska drivas vidare.

En som var mycket missnöjd med beslutet var nämndens ordförande Cecilia Roos (M). Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

– Vi tycker att det är oansvarigt. Renoveringen av baden kommer att drabba nämndens budget i form av höjda hyror. Bara att göra det allra nödvändigaste för att ordna kemikaliehanteringen och få rätt klorhalt i vattnet kostar 200 000 kronor, säger Roos.

ANNONS

Sammanlagt har Kommunfastigheter planerat in åtgärder för de båda baden under 2017 och 2018 till en kostnad av cirka 1,4 miljoner kronor.

– Jag tycker att det är konstigt i vår kommun, med en sådan lång sandstrand och så fina insjöbad, att vi ska hafyra kommunala tempererade simbassänger. Och med 1 100 bad per år (i Våxtorp respektive Vallberga) kan man ju räkna på vad det kostar per badtillfälle, säger Cecilia Roos.

Men hon får mothugg av Gudrun Pettersson.

– Från Centerpartiets sida är detta ett långsiktigt ställningstagande. Vi i kommunen ska bli fler och bättre. Då kan vi inte försämra i våra tätorter. En nedläggning där hade i princip blivit en försämring i de mindre orterna för att kunna förstärka i staden, säger hon.

En majoritet i kun hoppas nu att det ska vara möjligt att få i gång de reparationsarbeten som varit stoppade, så att baden kan öppnas under sommaren.

– Det kanske inte går att öppna i samma tid som i fjol, men det får vi i så fall ta, säger Gudrun Pettersson.

Samtidigt råder vattenbrist. Idén är därför att det vatten som behövs för att fylla baden ska hämtas från någon annan källa än det kommunala dricksvattennätet.

ANNONS
ANNONS