Nytt höghus kan få fem våningar

Kommunen är i full gång med planerna för ett helt nytt bostadsområde i Östra Nyby. Men en detalj som hittades i handlingarna kan nu tillåta fem­våningshus i stället för det först tänkta fyra våningar.

ANNONS
|

I bostadsområdet Östra Nyby, är det bara biten närmst rondellen i 24:an som består av villor, på vägen Bumerangen. Det som än så länge består av åker och befintliga gårdar planeras det in för 250 nya bostäder.

Området ska utvecklas med förskola, flerfamiljshus och småhus. Kommunstyrelsen hade nyligen uppe ärendet på sitt bord för att godkänna planläggningen, där det angavs att fyravåningshus var det högsta flerfamiljshuset som planerades i det nya bostadsområdet.

–Vi läste i den geotekniska undersökningen att marken inte har stabilitetsproblem och lätt klarar av fem våningar, men att det i handlingarna enbart fanns fyra våningar som skulle tillåtas. En enig kommunstyrelse lade till att man skulle se på möjligheten att godkänna fem våningar i stället, säger Elisabet Babic (M) kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Elisabet Babic menar att de måste ta det här tillfället i akt och använda marken väl, när kommunen tar åkermark i anspråk för bostadsbyggandet. Babic fick medhåll av fler som tycker att det går att bygga högre i Laholm.

–Det måste finnas utrymme att sticka ut och bygga fem våningar när man skapar ett helt nytt bostadsområde. Jag tycker inte att det är särskilt högt och anpassar man området för detta från början borde det inte var något problem, säger Lena Olofsdotter (C), ledamot i kommunstyrelsen.

ANNONS