Energitankar. I stället för att låta pengarna flöda ut i olja och gas borde Laholm fixa energin själv och tjäna på kuppen, anser Mikael Olsson.
Energitankar. I stället för att låta pengarna flöda ut i olja och gas borde Laholm fixa energin själv och tjäna på kuppen, anser Mikael Olsson.

Nytänk för ett rikare och renare Laholm

Bättre miljö och miljoner att tjäna. Det låter väl bra? Men Mikael Olssons idéer om en energiomställning för Laholm har än så länge haft svårt att riktigt slå rot.

ANNONS
|

Mikael Olsson driver företaget MO Företagsutveckling och har tidigare varit ordförande i Offensiva Laholm.

Han har många tankar kring hur laholmarna skulle kunna leva miljövänligare, hålla sig friskare och bli rikare genom att ställa om energikonsumtionen och -produktionen.

I kommunen produceras en hel del sol-, vind-, och vattenkraft. Liksom biogas.

Men det som inte finns lokalt är bensin, diesel och naturgas. Och det köper laholmarna massor av.

– Enligt 2007 års data rann 566 miljoner kronor ut ur Laholm per år. Pengar som bara försvinner rakt ut, säger Mikael Olsson.

ANNONS

Han tar österrikiska Güssing som exempel. Den lilla orten med under 4 000 invånare satsade under 1990-talet på att bli fossilfri och skapa egen energi.

Och Güssing nådde stora resultat.

– De vände ett utflöde på 58 miljoner kronor till ett inflöde på 122 miljoner och skapade 1 100 nya jobb, säger Mikael Olsson.

Han har räknat på vad som skulle hända om Laholm blev ett svenskt Güssing.

– Ett projekt motsvarande Güssing i Laholms centralort skulle kunna skapa 1 800 jobb. Det är inte fy skam. Det skulle generera 140 miljoner kronor om året i skatteintäkter.

Han hävdar också att fossilfri bilåkning skulle medföra stora besparingar inom folkhälsan och ge kraftigt minskade koldioxidutsläpp.

300 nya biogaspersonbilar hade gjort det möjligt att öppna ett nytt tankställe för gas i kommunen, menar Mikael Olsson.

– Med 1 000 biogasbilar hade vi kunnat öppna en ny biogasanläggning som gett arbetstillfällen.

– Det är dessutom lönsamt för den egna plånboken. Biogas är billigast, säger han och visar diagram på den totala bilkostnaden för olika bränsleslag.

För knappt ett år sedan träffade han tio av Laholms tyngsta lokala företagare för ett möte där tankarna mynnade ut i en avsiktsförklaring.

Företagargruppen förklarade sig intresserad av ett projekt för att göra en omställning till 100 procent bioenergi och förnybar energi i Laholm.

ANNONS

Men det hela stöp på finansieringen.

– Vi sökte pengar hos Vinnova, men dessvärre fick vi inte medel. Det ligger som en inre frustration hos mig. Det finns en enorm potential om vi bara börjar jobba handgripligen. Vi behöver komma ut och prata om det här i samhällsföreningar, företagsföreningar och i media, säger Mikael Olsson.

Själv driver han en bifirma kallad Generationsinitiativet för att arbeta med de här frågorna.

– Jag hade varit jätteglad om jag kunde försörja mig på den. Men där är vi inte. Jag ser det närmast som ett ideellt arbete.

– Det som behövs är en beteendeförändring. Saker och ting går framåt, men alldeles för långsamt. Vi skulle behöva jobba mycket mer strukturerat och systematiskt, säger Mikael Olsson.

ANNONS