Ove Bengtsson (C) och miljö- och byggnadsnämnden hoppas på ändringar i det kommunala tillväxtprogrammet. Arkivbild: Jonatan Gernes
Ove Bengtsson (C) och miljö- och byggnadsnämnden hoppas på ändringar i det kommunala tillväxtprogrammet. Arkivbild: Jonatan Gernes

Nämnd inte nöjd med strategin för tillväxt

Kommunstyrelsen beslutade i mars att ta fram ett så kallat tillväxtprogram för att utveckla och förbättra kommunen fram till år 2025. Tillväxtprogrammet har nu varit ute på remiss och miljö- och byggnadsnämnden är inte helt nöjda med programmets tänkta utformning.

ANNONS
|

Laholms kommuns tillväxtprogram 2025 har tagits fram som en strategi för att arbeta med utveckling och tillväxt inom flera områden.

Det gäller bland annat hållbar infrastruktur, kultur, rekreation, utbildning och näringslivsklimat för att kunna göra kommunen mer attraktiv för de boende och möjliga inflyttare.

Under våren har tillväxtprogrammet varit ute på remiss där berörda nämnder, partier, organisationer och bolag har fått säga sin mening.

Miljö- och byggnadsnämnden vid Laholms kommun har i sitt remissvar påpekat en rad punkter som de anser brister i programmet och att de anser att det inte följer den översiktsplan där kommunens mål och vision beskrivs.

ANNONS

– Det handlar mycket om att de har lagt ganska mycket fokus på kustområdena och staden, men bara en del fokus i Knäred och Veinge. Våxtorp kom med till slut, men Hishult är inte ens nämnt.

–Ett tillväxtprogram ska finnas till för att skapa förutsättningar och det är självklart att även Hishult ska vara med, förklarar Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Nämnden anser även att det fattas ett miljöperspektiv i det nya programmet.

– Det är viktigt att det tas med att man måste ha en hållbar tillväxt. Miljöperspektivet är viktigt. Det handlar också om att folk ska trivas och vara trygga. Det är ett vitt begrepp, säger han och fortsätter:

– Generellt blir det också bättre att koncentrera sig på genomförandeplan för kusten och Laholm där det redan finns tillväxt och ett tillväxtprogram på andra ställen där det behövs. Man kan också tycka att det här ska innehålla strategi för befolkningstillväxt och vad man tror att det ska bli för ökning.

ANNONS