Mosippan räddas från utrotning

Mästocka skjutfält är snart den enda plats i länet där den fridlysta mosippan växer. Nu inleds operation räddning.

ANNONS
|

Inom Naturvårdsverkets åtgärdsprogram för hotade arter gör länsstyrelsen i Halland ett försök att rädda den fridlysta mosippan.

–Mosippan har minskat mycket de senaste 50 åren och tittar vi i Halland är det i princip bara i Mästocka, på skjutfältet och på ljungheden som den finns kvar, säger naturvårdaren Kill Persson som jobbar på uppdrag av länsstyrelsen.

I Krogshult utanför Hishult hittades också ett par ynka plantor 2012. Den populationen ska nu få hjälp på traven med lite av Naturvårdsverkets åtgärdspengar.

Kill Persson ska den här veckan ut och plocka frön från den fridlysta blomman på Mästocka skjutfält. De ska bli plantor som kan sättas ut i Krogshult.

ANNONS

För att få mosippan att trivas kommer det troligen behövas naturbränningar, enligt Kill Persson.

–Att den överlevt på Mästocka skjutfält får man nog tacka militären för. Mosippan gillar bomber och granater. Den vill ha störningar i markerna, säger Kill Persson.

Varför är mosippan värd att rädda?

–Jag kan inte säga att något speciellt skulle hända om den försvinner. Men jag tycker den är värd att bevara för sin egen skull. Den tillhör en landskapstyp som varit typiskt för Halland, säger Kill Persson.

ANNONS