Ädellövskog. Länsstyrelsen arbetar med att bilda två nya naturreservat i Göstorpstrakten.
Ädellövskog. Länsstyrelsen arbetar med att bilda två nya naturreservat i Göstorpstrakten.

Markaffär bäddar för reservat

En markbytesaffär gör att länsstyrelsen nu kan påbörja arbetet med att skapa fler skyddade områden för ädellövskog. På tur står närmare 100 hektar att ombildas till naturreservat vid Göstorp.

ANNONS
|

Naturvårdsverket och Svenska kyrkan byter mark med varandra. Det gör att Göteborgs stift får mer mark som är lämplig för produktionsskog och myndigheten kommer då över ädellövskog som de vill konvertera till naturreservat. Länsstyrelsen har nu startat upp arbetet för att skapa naturreservatet som kallas Veinge pastoratskog.

–Det är mestadels ädellövsskog vi vill skydda där och ek i synnerhet. Det finns höga naturvärden knutna till de gamla träden, säger Mattias Lindström, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

I området ligger det redan flera naturreservat som Övra- gård och Hollandsbjär. Men förutom tilltänkta Veinge pastoratskog är ännu ett reservat på gång i trakten.

ANNONS

–Vi har också startat en reservatsbildning, bara ett stenkast från Veinge pastoratskog, som heter Bröden. Det är ett mer mosaikartat område där de gamla åkertegarna bevarats genom bete samtidigt som det finns gamla träd av ask, ek och bok, säger Mattias Lindström och fortsätter:

–Där ska området fortsätta skötas med bete, där djuren ska gå både på betesmarken och i skogen för att det inte ska växa igen.

Veinge pastoratskog är 68,64 hektar stor och Bröden är på 28,25 hektar.

Nu påbörjas processen för att de två ska bli naturreservat med skötselplaner, som kommer att gå ut på remiss under året. Senast under 2018 är det tänkt att reservatsbildningen ska bli klar.

ANNONS