Liten hjälper stor. Det allt sämre havsöringsfisket i Lagan kan räddas genom en restaurering av Smedjeåns lekbottnar. Biflödet tros kunna producera 50 000–60 000 smolt årligen.
Liten hjälper stor. Det allt sämre havsöringsfisket i Lagan kan räddas genom en restaurering av Smedjeåns lekbottnar. Biflödet tros kunna producera 50 000–60 000 smolt årligen.

Lekplatser i Smedjeån ska ge fångst i Lagan

Med hjälp av bidrag från EU ska havsöringens barnkammare i Smedjeån restaureras – och öringfisket i Lagan räddas. – Vi är positiva, säger Hans Åkesson, ordförande i Smedjeåns fiskevårdsområde.

ANNONS
|

Den stora satsningen har varit på tal i flera år men inget konkret har hänt trots att pengar öronmärkts från de senaste årens fiskekortsförsäljning i Lagan.

– Bollen ligger hos Smedjeåns fiskevårdsområde, säger Sportfiskarnas ordförande i Halland, Björn Clason.

Hans Åkesson räknar med att ett beslut kan fattas på områdets årsmöte i mitten av mars.

– Vi har redan tidigare meddelat att vi är positiva så jag tror inte att det ska bli några problem. Jag är övertygad om att det är en bra satsning.

Äldre sportfiskare minns med saknad den gamla goda tiden när Lagan var ett havsöringsvatten av klass och säsongspremiären den 1 mars lockade entusiaster i hundratal till åns stränder.

ANNONS

Trots periodvisa utsättningar av odlad fisk har fångsterna blivit allt sämre.

– Det är bortkastade pengar att sätta ut havsöring. Återfångsterna är för dåliga, menar sportfiske-nestorn John-Eric Derehed som varit en av drivkrafterna bakom idén att restaurera Smedjeåns lekområden.

Varför så få havsöringar återfångas i Lagan vet man inte. John-Eric Derehed tror att det intensiva nätfisket utmed kusten spelar en stor roll. Kraftverksutbyggnaden i början av förra seklet spolierade havsöringens, liksom laxens, barnkammare i Lagan. Det fåtal havsöringar som fångas i ån är födda i andra vattendrag, bland annat i Lagans biflöde Smedjeån.

Därför vill Laholms laxfiske i samarbete med Smedjeåns fiskevårdsområde göra en jättesatsning med hjälp av EU-pengar för att restaurera befintliga lekområden och skapa nya i ån.

– Det handlar om åtskilliga miljoner, säger John-Eric Derehed.

Men för att kunna gå vidare med projektet till länsstyrelsen behövs markägarnas formella medgivande.

– Får vi klartecken från fiskevårdsområdet blir en av de första åtgärderna att iordningställa en provstäcka så att folk med egna ögon kan se effekten av de vidtagna åtgärderna, säger Björn Clason.

Han räknar med att det tar nästan ett decennium att restaurera ån.

– Förutom att iordningställa lekbottnar finns det en del vandringshinder som behöver ses över eller eventuellt tas bort. Vad som kan göras beror på vilka effekter det får nerströms. Vi vill ju inte att åtgärderna ska öka risken för översvämningar.

ANNONS

– Räddningen för havsöringsfisket i Lagan står att finna i Smedjeån. Jag hoppas få svar från fiskevårdsområdet om några veckor, säger Björn Clason.

ANNONS