Påtvingad ledighet. Laholms kommuns socialchef Björn Jingblad, i ljusblå skjorta, är satt under utredning av arbetsgivaren.
Påtvingad ledighet. Laholms kommuns socialchef Björn Jingblad, i ljusblå skjorta, är satt under utredning av arbetsgivaren.

Laholms socialchef har blivit avstängd

Laholms socialchef Björn Jing­­blad har stängts av med omedelbar verkan. Kommunen vill utåt inte tala om varför.  – Det här är ett övergrepp mot mig och min familj, säger Björn Jingblad.

ANNONS
|

     Socialchefen Björn Jingblad. Bild: Laholms kommun
Socialchefen Björn Jingblad. Bild: Laholms kommun

I onsdags fråntogs Laholms socialchef sina arbetsnycklar och sin tjänstemobil och ombads att gå hem.

Han är satt under utredning och är påtvingad ledighet i 30 dagar.

Arbetsgivarsidan på Laholms kommun har lagt locket på och vill inte ens bekräfta avstängningen.

Björn Jingbladsjälv gör följande uttalande till HP:

–Socialtjänsten i Laholm är, enligt mig, en mycket välfungerande verksamhet med fantastiska medarbetare och en bra ledning. Jag är stolt över min styrning.

–I den kritik som nu har riktats mot mig finns ingenting otillbörligt, snaskigt eller brottsligt. Detta handlar om principer kring hur beslutsfattande har skett i ett par frågor av icke avsevärd ekonomisk art, plus synpunkter som framförts från något håll kring mitt ledarskap.

ANNONS

Närmare än så vill han inte beskriva vad kritiken består i förrän han har fått juridisk konsultation via sitt fack Akademikerförbundet på måndag.

–Som jag ser det är detta ett övergrepp mot mig som person och min familj. Utredningen kommer att utvisa att det är så och det kommer att slå tillbaka mot Laholms kommun, säger Björn Jingblad.

På frågan varför socialchefen är avstängd svarar socialnämndens ordförande Mikael Kahlin (M):

–Du får fråga Elisabet Babic och Jakob Widström.

Har du som ordförande och nämnden förtroende för Björn Jingblad?

–Jag har det högsta förtroendet för socialchefen Björn Jingblad. Björn är en utmärkt socialchef, en god ledare, har stor följsamhet till de politiska besluten och når anmärkningsvärda resultat. Alla nämndsledamöter jag talat med det senaste dygnet, över partigränserna, har uttalat sitt starka stöd och förtroende för Björn Jingblad, säger Mikael Kahlin.

Kommunrådet Elisabet Babic (M) och förhandlingschefen Jakob Widström på personalenheten svarar båda med exakt samma ord:

"Det kan jag varken bekräfta eller dementera".

– Det här är ingen politisk fråga, utan ett personal­­ärende. Med hänsyn till den individen kommer jag över huvud taget inte kommentera, säger Babic.

– Det vore oprofessionellt av mig att uttala mig om en enskild anställd, säger Widström.

ANNONS

Mobiltelefonen fick Jing­­blad tillbaka, hemkörd av kommunen samma kväll.

ANNONS