Levande stadskärna. Linda Svederberg samlade i lördags in centrumförslag för fjärde och sista gången.
Levande stadskärna. Linda Svederberg samlade i lördags in centrumförslag för fjärde och sista gången.

Laholmarna önskar mer fart på centrum

Bevara den historiska stadskärnan, men fyll den med liv och rörelse. Så vill kommuninvånarna att Laholms centrum ska utvecklas.

ANNONS
|

Under tre veckor har Laholms kommun samlat in laholmarnas förslag för att göra ”Hallands äldsta stad ännu bättre och mysigare”.

Vid fyra tillfällen har Linda Svederberg, översiktsplanerare på strategienheten, stått och tagit emot muntliga synpunkter. Hon har inte sammanställt förslagen än, men tre trender är tydliga.

   Folk tycker att det är viktigt att bevara miljön i stadskärnan när man bygger bostäder, framför allt kring torget, säger Linda Svederberg.

ANNONS

–Sedan säger många att det behöver hända lite mer i centrum. Mer marknader, torghandel och evenemang som drar folk.

–Man pratar också kring handeln, att man vill se ett bredare utbud av butiker från olika branscher.

Ett 40-tal personer har tagit chansen att säga vad de tycker. Ännu fler, hittills ett hundratal, har lämnat sina åsikter skriftligen, via en enkät på kommunens hemsida. Den ligger ute till och med på lördag.

–Vi ska ta med oss detta in i två stycken workshops, med företrädare för fastighetsägare och näringsidkare. De ska sätta sig ner med politiker och tjänstemän och ta fram en vision för stadskärnan. Vi vill få en samsyn mellan aktörerna här inne.

Linda Svederberg hoppas kunna presentera ett färdigt program under hösten. Om ”något år” tror hon att de första konkreta resultaten blir synliga på stan.

– Vi börjar nog genomföra förändringar på försök och utvärderar vad folk tycker, säger Linda Svederberg.

ANNONS