Laholmare utsatt för bedragare

Flera bedragare verkar ha satt i system att använda fakturauppgifter till en enskild företagare i Laholm. Polisen är kritisk till att ingen vidare kontroll av bedragarna görs när varor hämtas ut mot faktura.

ANNONS
|

För en företagare i Laholms kommun har det blivit vardag att besöka polisen för att göra anmälningar om bedrägeri. Företagaren får fakturor från när och fjärran om saker som han inte beställt och definitivt inte fått ta del av.

–Det har pågått en tid och det börjar bli ganska mycket. Det kommer fakturor från hela södra Sverige till honom. Någon har tryckt upp hans uppgifter på en dåligt kopierad lapp och använder det till att få en faktura, säger Björn Astell, vid Laholmspolisen.

Uppgifterna har exempelvis använts när en av bedragarna handlat nya däck för drygt 20 000 kronor. Bedragaren fick däcken och firman fick fakturauppgifterna. Men här är polisen kritisk till företagen som inte gör en bättre kontroll av de som hämtar ut godset.

ANNONS

–När vi försökt utreda de här brotten kommer vi ofta inte vidare, för att man inte tar personuppgifter på de som hämtat grejerna. Jag vet inte om företagen tycker att det känns jobbigt eller om de här bedragarna är framfusiga. Men det har inte funnits något att gå vidare på fakturaunderlagen, utan sakerna bara lämnas ut, säger Björn Astell.

Han efterfrågar att den som hämtar hade fått visa legitimation eller att de exempelvis skrivit upp registreringsnummer på bilen som fick de nya bildäcken.

–Det här bara fortsätter mot den enskilde som är helt utom sig och inte kan göra något för att få stopp på det, säger Björn Astell.

ANNONS