Laholm rasar i skolrankning

Laholm har halkat ner på den undre halvan av Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun. En viktig orsak är att så många elever inte blir behöriga till gymnasiet.

ANNONS
|

Laholm backar med 78 placeringar till plats 159 av landets 290 kommuner.

Raset beror på sämre betyg och lägre andel behöriga bland elever som går ut nia.

–Det är inte förvånande att vi tappar. Jämförelsen bygger på statistik från 2015 och då gick våra resultat ner ganska drastiskt, säger utbildningschefen Per Jangen.

2015 var året då var femte elev i kommunen gick ut grundskolan utan gymnasiebehörighet.

I år blev resultatet något bättre. Men fortfarande klarar inte var sjätte elev godkänt i alla ämnen som krävs för att få börja gymnasiet, enligt färska siffror från Skolverket.

ANNONS

– Det har blivit lite bättre, men det är fortfarande ordentligt lägre måluppfyllelse än för två år sedan. Vi har mycket jobb kvar att göra, säger Per Jangen.

Ämnet matematik är det stora problemet. Utbildningskontoret har inte hittat något bra svar på varför resultaten plötsligt föll.

Hur ska de förbättras?

– Jag tror att vi måste bli bättre på att titta till varje elev på individnivå, och att vi måste reagera tidigt på de elever som riskerar att inte nå målen, säger Jangen.

Finns det resurser till det?

– Jag tror inte att det i första hand är en resursfråga. Jag tror att mycket handlar om arbetssätt och arbetsformer.

Utbildningschefen påpekar att alla olika kommunrankningar, det finns en handfull bara inom skolområdet, i viss mån är partsinlagor.

–  De utgår från samma statistik men tolkar den lite olika, säger Per Jangen.

Halmstad har plats 33 och Hylte plats 263 i jämförelsen.

ANNONS
ANNONS