Löven samlades in för att skickas till analys. Bild: Johnny Samuelsson
Löven samlades in för att skickas till analys. Bild: Johnny Samuelsson

Löv samlades in till stort naturprojekt

Under maj och juni har löv från bokar i Osbecks bokskogar i Hasslöv samlats in för att undersökas. Det hela är en del av ett större fyraårigt europeiskt skogsprojekt.

ANNONS
|

I projektet Gentree utförs tester på ett flertal typer av trädsorter i Europa, bland annat med syftet att kunna bidra med mer kunskap om trädens genetik och hur man ska kunna bevara skogen på ett hållbart vis.

– Det samlas in från olika träd, till exempel bok, ek, björk, tall och gran. Löv samlas från bokbestånd i hela Europa enda ner till Spanien. Över 20 skogsorganisationer är med i projektet och det finns olika delprojekt inom det här. Ett av dem är att titta på genetisk diversitet, förklarar Skogsträdsförädlare Andreas Helmersson från Skogforsk som varit med och utfört undersökningarna vid Osbecks bokskogar.

ANNONS

Under en två månader samlades löv från bokarna in för att analyseras. Det rör sig bland annat om DNA- analys och så kallad isotopanalys.

Andreas Helmerssons del i projektet är att samla in proverna.

– Vi gör inga analyser själva utan det skickas vidare. Rapporten skrivs sedan efter 2020 så det är ett tag kvar, säger han och berättar att insamlingen av löven gick som planerat:

– Det var lyckat. Vi fick tag på några arborister som kunde klättra upp och plocka dem.

Nästa steg i projektet kan eventuellt bli att samla in bokollon under hösten. Han förklarar att allt beror på om insamlingen hinns med att göras innan en viss tidspunkt i höst då allt ska vara klart att skicka till analys.

ANNONS