Lärarförbund och Kommunal ville ha mer

Kommunals medlemmar fick i genomsnitt 600 kronor extra och lärarna ytterligare någon hundralapp vid senaste lönerevisionen.

ANNONS
|

Kommunal förhandlar för allt från vaktmästare till vårdbiträden i kommunen. Årets lönerevision gav i genomsnitt 600 kronor extra – från cirka 1 200 ner till 300 kronor.

Det var precis enligt det centrala löneavtalet.

–Vi kämpar ju alltid för att få upp lönerna mer. Vi ser det centrala avtalet som ett golv, men arbetsgivaren ser det ofta som taket, säger Stina Johansson, ordförande för Kommunal i Laholm.

Att kommunchefen får en ökning på 9 000 kronor och vd:n för Laholmshem, där Kommunal också har medlemmar, 12 000 kronor har hon inga direkta synpunkter på.

–Vi jämför inte våra löner med chefernas. Det handlar ju om att locka till sig bra chefer också och det är viktigt även för oss att vi har bra chefer, säger hon.

ANNONS

Lärarna är en annan stor yrkesgrupp. De fick en höjning på cirka 2,5 procent – runt 700 kronor på en genomsnittlig lärarlön.

–Vi fick bra i fjol. Laholm låg bland de tre högsta i vår region då. Vi hade gärna sett en fortsatt satsning, men är i år nere på en låg nivå igen, säger Mats Peterson, ordförande för Lärarförbundet i Laholm.

Satsningen på chefslöner ser han inget fel i. Men han tycker att även lägre chefer – som rektorer och förskolechefer – bör få ett lönelyft.

–Vi har för stor omsättning på rektorer och förskolechefer. Det blir ingen stabilitet och det påverkar våra medlemmar, säger han.

ANNONS