Ny stadsbild. Det blå huset på Stortorget ska rivas och ersättas med ett fyravåningshus, med översta planet indraget för att smälta in bättre.
Ny stadsbild. Det blå huset på Stortorget ska rivas och ersättas med ett fyravåningshus, med översta planet indraget för att smälta in bättre.

Länsstyrelsen står fast vid Hästenkritik

Länsstyrelsen står fast vid att de nya bostadshusen i kvarteret Hästen inte får sticka upp för högt i Laholms stadsbild. Om kommunen ändå går vidare kan det blir fråga om att upphäva detaljplanen.

ANNONS
|

Kommunstyrelsen förklarade sig i går beredd att ta den fajten. 31 januari ska Hästenplanen klubbas i kommunfullmäktige.

Efter att protokollet har justerats har länsstyrelsen tre veckor på sig att kalla in planen för prövning.

–Nästa steg är att vi fattar ett beslut om att antingen upphäva kommunens antagande eller inte. Det är ett beslut som länsledningen fattar, säger länsarkitekten Cecilia Engström, chef för samhällsbyggnadsenheten vid Länsstyrelsen Halland.

Ett sådant beslut kan dröja ett tag, uppger Cecilia Engström.

Länsledningen består av Hallands landshövding Lena Sommestad och länsråd Jörgen Peters.

Länsstyrelsen höll i sitt senaste yttrande till Laholms kommun fast vid att två av husen måste sänkas med ytterligare en våning, till fyra respektive tre plan.

ANNONS

–Man kan väl säga att vårt granskningsyttrande är det sista, som gäller. Sedan har vi förstått att det här har varit på gång, men vi har inte diskuterat det internt än, säger Cecilia Engström.

I andra sammanhang är staten enig med kommunen om att det behövs nya bostäder och att förtätning av staden är bästa sättet.

Stridsfrågan om S Påhlssons bygge i centrum är skalan och höjden.

– Just i det här fallet så finns det ett riksintresse i området. Ny bebyggelse ska inte påtagligt skada riksintresset, säger länsarkitekten.

Är ett femvåningshus påtaglig skada?

–Det kan man fråga sig. Jag vill inte gå in och svara på det just nu. Det är vår prövning.

Kommunen undrar vad som är viktigast, att bygga bostäder eller att ta hänsyn till riksintresset?

–Eller om man kan ha en samsyn där. Det ena utesluter inte det andra. Det är inte förbjudet att bygga inom ett riksintresse, det ska bara inte vara en påtaglig skada, säger Cecilia Engström.

Kommunstyrelsen har sin uppfattning klar. Möjligheten till ett 60-tal nya bostäder i Laholm väger tyngre. Men det finns opposition.

Laholmspartiet vill stoppa Hästenplanen i fullmäktige.

–Vi har varit rädda om staden i alla tider, att vi inte ska få något som sticker upp över taken och förfular. Han ska hyvla av ett par våningar till på de här husen, annars går vi inte med på det, säger Bertil Johansson (LP).

ANNONS

Han tänker kräva återremiss. För att lyckas måste LP, som bara har en stol i fullmäktige, få med sig 13 ledamöter från andra partier.

ANNONS