Länsstyrelse ger länsstyrelse grönt ljus

Länsstyrelsen Halland har snällt fått fråga Länsstyrelsen Västra Götaland om lov att möblera om på hemmaplan i Södra Skummeslövs natur-reservat. Jodå, det går bra.

ANNONS
|

Rödlistade arter ska gynnas samtidigt som reservatet ska bli mer tillgängligt för besökare.

Det är tanken bakom länsstyrelsens planer på att flytta parkeringsplatsen bort från stranden och anlägga en ny tillfartsväg i trädkanten bakom Hedhusets reningsverk.

Vägen och p-platsen som finns i dag betraktas som olagliga. Ett beslut att flytta dem togs redan 2014, när reservatet utvidgades ut i havet.

Flytten kräver strandskyddsdispens. En ren formsak, kan tyckas, eftersom samma myndighet också beslutar om dispenser.

Men se så enkelt är det inte. På grund av jävssituationen blev den halländska länsstyrelsen tvungen att skicka sin ansökan vidare norrut till länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS

Statstjänstemännen med säte i Mariestad har nu beslutat att ge grönt ljus till kollegerna i Halmstad.

Den nya vägen ska gå på land- sidan om reningsverket. P-ytan blir 1 000 kvadratmeter stor, rymmer cirka 40 bilar och ska också serva Skummeslövsbadet. Villkoren dikterar att all bergtall som avverkas ska tas ut ur reservatet.

Den gamla vägen och parkeringen måste tas bort senast två månader efter att de nya är färdiga.

Dispensen banar så att säga väg för projektet, men än är inte allt pappersarbete färdigt. Det krävs också bygglov från kommunen. En ansökan om det lämnades in i mars.

– Jag inväntar lite kompletteringar i ärendet och därefter ska det skickas ut på grannhörande, säger Josefin Persson, bygglovshandläggare på Laholms kommun.

ANNONS