Kycklingar till slakt i förorenade lådor

Knäreds kyckling har transporterat kycklingar till slakt i smutsiga lådor. Livsmedelsverket ser en risk för spridning av campylobakter. Inför viteshot har Knäredsföretaget nu skärpt sina rutiner.

ANNONS
|

Det senaste året har fler människor än vanligt insjuknat i Sverige efter att ha ätit kyckling. Kycklingsmittan har fått Livsmedelsverket att skärpa kontrollen ute hos alla producenter som hanterar fjäderfän.

–Vi har gjort kontroller över hela landet för att komma tillrätta med problematiken, säger Tobias Krantz, tillförordnad avdelningschef på Livsmedelsverket.

Vid en revision på Knäreds kyckling i februari upptäckte livsmedelskontrollanterna smutsiga transportlådor.

–Det är en grogrund för smittspridning som vi måste eliminera, säger Tobias Krantz.

Lådorna används för att samla upp och transportera levande kycklingar från gårdarna till slakteriet. I ett flertal fall fanns gödsel med tarm- och maginnehåll kvar i lådorna efter tvätt.

ANNONS

Bristfälligt rengjorda lådor lastades direkt på bilen utan att kontrolleras eller rengöras ytterligare.

Vid en ny kontroll i maj hade företaget förbättrat tvättrutinerna, men fortfarande var flera transportlådor förorenade när de togs i bruk igen.

Nu väntar vite på 10 000 kronor i månaden om inte lådorna omedelbart efter tömning rengörs, spolas och desinficeras.

Företaget har i ett föreläggande fått till 1 augusti på sig att rätta till bristerna.

–Vi tar det på fullaste allvar. Självklart ska tranportlådorna vara rengjorda. Vi har sett över våra rutiner och jag bedömer det som att vi har fixat till sakerna så att det fungerar, säger Johan Karlsson, vd och ägare på Knäreds kyckling.

Vid början av året tvättades lådorna i en diskmaskin med ljummet, recirkulerande vatten utan rengöringsmedel. Efter den första kontrollen tillfördes rengöringsmedel vid vattenbytena tre gånger om dagen och skriftliga rutiner infördes. Nu har dessa skärpts ytterligare.

Problemet var att en del gödselrester satt kvar på kanterna, under lådorna, uppger Johan Karlsson.

–Men eftersom vi har egen gård har det inte känts som att smittspridning varit några jätteproblem hos oss.

Knäreds kycklingslaktar 1,4 miljoner kycklingar om året och har 1,5 procent av den svenska produktionen.

– Med all rätt har det varit en stor debatt om att en stor aktör i vår bransch har slavrat under en period. Man har varit lika tuff mot oss, även om vi inte har haft några problem med campylobakter, säger Johan Karlsson.

ANNONS
ANNONS