Konfirmander och oljud ska locka folk

Är du konfirmerad i Veinge kyrka finns du på ett av alla de foton som visas när Veinge hembygdsförening har sin populära utställning på midsommardagen.

ANNONS
|

Föreningens entusiaster har hängt upp konfirmationsfoton från 1899 till och med 2017. Här kan man också bläddra i gamla konfirmationsböcker för att söka efter namn och se hur prästen förr betygsatte pojkarna och flickorna. Då var grupperna stora jämfört med i dag.

– Konfirmationen var mycket viktigare förr, man kan säga att den var ingången till det vuxna livet, säger Kerstin Olofsdotter Petersson som är hembygdsföreningens sekreterare.

Hembygdsföreningen viker midsommardagen för sommarutställningen för 46:e året i rad. Erfarenheten säger att det kommer uppemot 400 personer som är nyfikna på vad de får se i hembygdsladan, hembygdsgården och museet. Förutom de permanenta utställningarna finns leksaker och barnkläder från förr. Flera av dem har tillhörande små berättelser om till exempel en sexårig flickas första finkappa och en liten pojkes kostym vid ett bröllop.

ANNONS

Som vanligt kommer det att föras oljud på utställningen och i år står ett 30-tal veterantraktorer hemmahörande i Veingetrakten för detta.

– Det kommer att låta härligt. Ljud och rörelse drar uppmärksamheten till sig, säger Siv Hjalmarsson, ordförande i hembygdsföreningen.

Utställningen börjar traditionellt i kyrkan och därefter tågar besökarna med fanor till hembygdsgården för en trevlig eftermiddag. Församlingshemmet håller öppet för fikasugna.

ANNONS