Farlig väg. Avsaknaden av cykelbana på vägen mellan Hasslöv och Östra Karup gör vägen riskabel. Det visade orternas byalag när bilden togs 2014.
Farlig väg. Avsaknaden av cykelbana på vägen mellan Hasslöv och Östra Karup gör vägen riskabel. Det visade orternas byalag när bilden togs 2014.

Kommuner ska trycka på för cykelvägen

Laholm och Båstad tar nu ett gemensamt grepp för att förverkliga cykelvägen mellan Hasslöv och Östra Karup. – Vi ska skriva en gemensam avsiktsförklaring, säger kommunrådet Elisabet Babic (M).

ANNONS
|

En gång- och cykelväg mellan grannorterna har varit ett hett önskemål i decennier. Men fortfarande lyser den med sin frånvaro.

Ett framsteg i frågan togs dock i tisdags, när kommunledningarna i Laholms och Båstad satte sig ned för ett sammanträde. GC-vägen stod högst på agendan, och efter mötet får den också hög prioritet i båda kommunerna.

– Vi har den högst upp på kommande projekt som vi vill ha in i vår regionala cykelplan. Båstad har inte haft den lika högt, de får prioritera upp den, säger Elisabet Babic.

– Kommunledningarna är helt överens om att vi ska ha upp den här cykelvägen i den regionala cykelplanen, säger Båstads kommunalråd Bo Wendt (BP).

ANNONS

Samsynen ska nu fästas på papper och undertecknas av respektive kommuns högsta politiker.

– Vi har beslutat att skriva en gemensam avsiktsförklaring som vi kommer att rikta både till Trafikverket och till våra båda regioner, säger Elisabet Babic.

Skrivelsen ska vara färdig i augusti, efter semestern.

Just den här vägsträckan är speciell, eftersom det är så många berörda myndigheter. Vägen går i två kommuner och två län. Dessutom är det Trafikverket som har hand om bilvägen.

Elisabet Babic tror att det kan röna framgång när nu båda kommunerna, liksom byalagen, trycker på samtidigt för att få cykelvägen till stånd.

Hon är också inne på att processen kan snabbas upp när vägen väl tas in i de regionala cykelplanerna.

– Får vi in vägen i planen kan man tidigarelägga den genom att kommunen förskotterar pengar. Det gäller bara att veta att det kommer regionala medel senare, säger hon.

ANNONS