Kommunen tar fajten om kvarteret Hästen

”Äntligen” var ordet på kommunrådens läppar när kommunstyrelsen i går gav grönt ljus åt att kvarteret Hästen kan klubbas i fullmäktige.

ANNONS
|

–Jag säger äntligen på Hästen. Nu kommer detaljplanen upp till fullmäktige och det har vi sett fram emot länge, säger Elisabet Babic (M), ordförande i kommunstyrelsen.

–Det blir en förtätning av centrum med nya bostäder, vilket det verkligen är ett stort behov av, säger hon.

S Påhlsson fastigheter AB vill bygga tre nya hyreshus i centrala Laholm. Ett i fyra våningar mot Stortorget, ett med samma våningstal mot Trädgårdsgatan och ett femvåningshus i kvarterets mitt.

Tanken från början var att bygga ännu högre, men de två högsta husen har hyvlats av med en våning efter protester från länsstyrelsen.

Länsstyrelsen vill egentligen att de ska sänkas med en våning till och har flaggat för att detaljplanen kan stoppas om kommunen inte lyssnar.

ANNONS

I Laholm råder politisk enighet om att gå vidare ändå.

–Jag tycker att vi har svarat bra. Vi har bra moteld, säger oppositionsrådet Kjell Henriksson (S).

–Vi är helt eniga. Så får vi ta den här fajten, säger vicekommunrådet Erling Cronqvist (C).

–Jag skulle bli förvånad om det var något problem igen, med tanke på så länge detta har hållit på, säger Elisabet Babic.

Kommunen har påpekat för länsstyrelsen att staten måste bestämma sig vad som väger tyngst: behovet av bostäder eller riksintresset för att bevara kulturmiljön?

–Staten är på oss att det ska byggas bostäder. Det är högt prioriterat. Då måste de välja, säger Elisabet Babic.

ANNONS