Lösning på gång. Laholms kommunchef Peter Andreasson ser ut att få lov att forsla bort den k-märkta stugan från tomten vid havet. Bild: Jonatan Gernes/arkiv
Lösning på gång. Laholms kommunchef Peter Andreasson ser ut att få lov att forsla bort den k-märkta stugan från tomten vid havet. Bild: Jonatan Gernes/arkiv

Kommunchef kan få flytta k-märkt stuga

Den k-märkta Svend Bøgh-Andersen-stugan ska bevaras, men får gärna flyttas. Det är förslaget som ligger på bordet när ödet för kommunchefen Peter Andreassons tomtköp vid kusten ska avgöras på onsdag.

ANNONS
|

Laholms kommunchef bor i Höganäs, men vill gärna slå ner bopålarna inom kommunen. I somras köpte han en tomt på 1 400 kvadratmeter vid havet i Mellbystrand för 4,3 miljoner kronor. Där har han tänkt att bygga sig en modern villa.

Problemet är den befintliga byggnaden som först måste rivas.

Den gamla oisolerade sommarstugan på totalt 44 kvadratmeter med enkelglas, dusch på gaveln och utvändig toalett med bara kallvatten är nämligen inte vilket rivningsobjekt som helst.

Huset ritades på 1960-talet av kommunens uppburne stadsarkitekt Svend Bøgh-Andersen.

Stugan är k-märkt i detaljplanen. Huset finns med i bevarandeplanen för kusten och i kommunens inventering av kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, där den har klass B.

ANNONS

Kulturmiljö Halland har kraftfullt argumenterat mot en rivning.

”Mest lämpligt ur kulturhistorisk synvinkel hade varit att denna byggnad bevarats som en del av miljön i Mellbystrand, som en av ortens välbevarade årsringar från 1960-talet, ritad av en känd arkitekt av stor lokal betydelse och i viss mån även nationellt intressant”, skrev remissinstansen i somras.

Läs mer:Kommunchefen vill riva k-märkt stuga

Peter Andreasson har invänt att husets karaktär ändrats genom åren, underhållet varit eftersatt samt att stugan inte möter dagens standardkrav och dessutom avviker från husen i grannskapet.

När frågan ställs på sin spets gäller den hur man väger det allmänna intresset av att bevara kulturmiljön mot den enskilda intresset att bygga en tidsenlig, havsnära bostad.

Samhällsbyggnadskontoret har grävt fram gamla domar som pekar i båda riktningarna.

Två gånger har miljö- och byggnadsnämndens beredningsutskott skjutit upp beslutet under hösten. På onsdag 22 novemberska frågan till slut avgöras. Förslaget är nej till rivning, men ja till en flytt.

”Miljö- och byggnadsnämndens beredningsutskott bedömer att byggnaden ska bevaras med anledning av dess kulturhistoriska värde, men att den nödvändigtvis inte behöver bevaras på aktuell plats” heter det i underlaget.

Enligt Peter Andreassons inlagor till samhällsbyggnadskontoret finns det intressenter som vill ta över stugan och transportera bort den. Han vill dock inte kommentera flyttplanerna innan dagens möte i nämnden.

ANNONS

–Jag vill inte föregå beslutet, säger Peter Andreasson.

ANNONS