Hökagården.
Hökagården.

Kommun kan ge lån till Hökarenovering

Kommunledningen är beredd att låna ut 2,5 miljoner kronor till Mellbystrandsföreningen, men tänker också tillsätta en granskning av Hökagårdsrenoveringen.

ANNONS
|

Ledande politiker i Laholm är kritiska till hur ekonomin skötts i samband med Mellbystrandsföreningens renovering av Hökagården.

–Det är anmärkningsvärt hur de har spräckt alla kalkyler. Det har gjorts liknande renoveringar i andra bygdegårdar, men jag har aldrig varit med om något liknande, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

Kommunstyrelsens ledningsutskott lägger ändå ett förslag om att Mellbystrandsföreningen ska få låna de 2,5 miljoner kronor som fattas. Några fler bidrag blir det däremot inte tal om.

Förslaget går också ut på att det samtidigt tillsätts en granskning av renoveringen och att kommunstyrelsen får rätt att ompröva lånevillkoren.

ANNONS

–De siffror vi har fått säger egentligen inte så mycket. Vi vill veta vad som ligger bakom. Har det gjorts mer än vad som ursprungligen ingick i projektet, frågar sig kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M).

Budgeten för renoveringen låg på 5,1 miljoner kronor. Slutnotan hamnade på 9,1 miljoner kronor.

Kommunen är fastighetsägare, har tidigare gett bidrag på 1,5 miljoner och gått i borgen för ett banklån på 2,5 miljoner kronor.

Borde inte kommunen haft en kontroll i tidigare skede?

–Med facit i hand borde vi haft bättre koll. Men i nio av tio fall där föreningar har renoverat bygdegårdar tidigare har det fungerat, säger Elisabet Babic.

Lånet måste nu klubbas i ytterligare två instanser – kommunstyrelsen och kommunfullmäktige – innan det är klart.

Kommunen har i ett 25-årigt nyttjanderättsavtal överlåtit ansvar för drift, renovering och underhåll till Mellbystrandsföreningen.

Med kommunalt lån och banklån blir det en skuldbörda på fem miljoner för föreningen.

Men att helt avvisa nödropet och skjuta föreningen i sank är i det här läget inget alternativ, konstaterar den politiska ledningen som då riskerat att få hela skulden i eget knä.

ANNONS

–Då hade vi lika gärna kunna ta tillbaka fastigheten med en gång. Nu ger vi i stället Mellbystrandsföreningen en möjlighet att ordna upp det här, men de har ett tufft arbete framför sig, säger oppositionsrådet Kjell Henriksson (S).

Så här har renoveringen av Hökagården finansierats:

Sponsorer 0,5 Mkr

Bidrag Boverket2,4 Mkr

Bidrag kommunen1,53 Mkr

Bidrag Länsstyrelsen0,2 Mkr

Banklån2,5 Mkr

Lån av kommunen*2,5 Mkr

* ej beslutat.

Mellbystrandsföreningen har i första hand sökt ett kommunalt bidrag på 2,5 miljoner kronor plus årligt bidrag till banklånsamortering.

ANNONS