Kollegiet avfärdar anklagelser om jäv

Kammarkollegiet tycker inte att Nils Leine har varit partisk i sitt arbete med kraftverksfrågor. Att den omstridde tjänstemannen är medlem i Älvräddarna är inte jäv, enligt myndighetens svar till JO.

ANNONS
|

Advokatfiskal Nils Leine har frikopplats från alla ärenden som rör småskalig vattenkraft under tiden som JO:s jävutredning pågår. Men i sitt yttrande till JO står Kammarkollegiet bakom sin tjänsteman.

”Kammarkollegiet anser att advokatfiskalen inte har tagit otillbörligt ställningstagande i vattenkraftsärenden och att detta inte inneburit jäv eller delikatessjäv”, skriver kollegiet i yttrandet, som har signerats av generaldirektör Gunnar Larsson.

Punkt för punkt bemöter myndigheten anklagelserna som förts fram i Knäredsbon Sven-Erik Vänneås JO-anmälan mot Leine.

Det börjar med en bild som publicerats på sportfisketidningen +FishEcos hemsida. Den togs vid premiären för Älvräddarnas film Kampen om älvarna. ”Gänget bakom filmen” lyder bildtexten, där Nils Leine står tillsammans med ett tiotal personer.

ANNONS

Kammarkollegiet avfärdar bilden som bevis för jäv och påpekar att Leine medverkar i filmen i egenskap av juridisk expert på vattenkraft. Han intervjuas som en av flera myndighetspersoner.

”Enligt Kammarkollegiets uppfattning är det i linje med myndighetens uppgift att bidra med sakkunskap till samhället i de frågor som myndigheten ansvarar för”, heter det i yttrandet.

Till JO-anmälan har Vänneå bifogat fyra HP-artiklar om Nils Leine och jävsanklagelserna.

I en av dem berättade han själv om sitt medlemskap i olika intresseorganisationer som är emot småskalig vattenkraft.

Men medlemskapet i Älvräddarna påverkar inte hur Leine företräder myndigheten, anser hans arbetsgivare. Det finns ingen konflikt med hans arbetsuppgifter eller hans opartiskhet i arbetet.

Kammarkollegiet uppgeratt Nils Leine har deltagit vid ett 20-tal olika sammankomster som arrangerats av olika intressenter, däribland Älvräddarna och Sportfiskarna, men avfärdar Vänneås påstående om att han ”uppträder tillsammans” med Älvräddarnas ordförande Christer Borg.

”Advokatfiskalen har aldrig haft en gemensam presentation med Älvräddarna”, heter det.

Sven-Erik Vänneå har hävdat att han själv bevistat en sådan och att det finns en inspelning där Nils Leine säger att han ska ”köra de små kraftverken ända in i kaklet”.

Vänneå, som är ordförande i Hallands vattenkraftförening, får nu möjlighet att svara på yttrandet till JO, Riksdagens ombudsmän.

ANNONS

Fakta: Leineaffären

  • Privata kraftverksägare med Knäredsbon Sven-Erik Vänneå i spetsen anklagar Nils Leine på Kammarkollegiet för jäv alternativt delikatessjäv.
  • Leine påstås sitta på dubbla stolar när han i jobbet för Kammarkollegiets talan i kraftverksfrågor och på fritiden är medlem i olika intresseföreningar som vill riva ut de små kraftverken ur vattendragen.
  • Kammarkollegiets roll är att värna om allmänna intressen, till exempel fisken och friluftslivet, vid domstolsprövning av vattenkraft.
  • Nils Leine har i tjänsten yttrat sig skarpt kritiskt om Gränshuskvarn i Smedjeån utanför Ränneslöv.
ANNONS