Kahlin tar själv strid för sin post

Socialnämndens förre ordförande Mikael Kahlin har nu själv givit sig in i den juridiska striden om nämndens upplösning.

ANNONS
|

Tidigare har Bertil Johansson (LP) och Ingmar Rundberg (SD) fått nej på kravet om inhibition – att domstolen stoppar verkställandet – av fullmäktiges beslut att avsätta hela socialnämnden och välja en ny.

Nu gör Mikael Kahlin, nämndens ordförande mellan 2010 och 2017, ett eget försök.

I ett tre sidor långt överklagande till förvaltningsrätten skriver Kahlin bland annat att en utebliven inhibering äventyrar socialnämndens ekonomi och brukarnas kvalitet och hälsa.

Han pekar på att socialchefen är ny, liksom kommunchefen, och att den tidigare tillförordnade socialchefen (Bodil Nordstrand, red:s anm) sagt upp sig.

ANNONS

”Den högsta ledningen har obefintliga kunskaper och erfarenheter hur socialtjänsten i Laholm fungerar”, skriver Kahlin.

Han anser att han själv behövs som ordförande med sin kunskap och erfarenhet.

Mikael Kahlin menar också att fullmäktiges beslut bör upphävas och tar upp att det egentliga skälet till hela ärendet inte är förändringar i verksamheten.

”Man vill bli av med ordföranden och en ersättare i socialnämnden”, skriver Kahlin.

Som stöd för sitt påstående har han kopierat flera artiklar ur HP och LT och skriver:

”Ordföranden i demokrati- och organisationsberedningen (Jonas Hellsten (M), red:s anm) ger stöd för påståendet att det handlar om en personlig vendetta i de tidningsartiklar som bifogas.”

Enligt Mikael Kahlin finns det inga egentliga skäl till de förändringar i socialnämndens verksamhet som gjorts – att flytta handläggning av alkoholfrågor och bostadsanpassning till miljö- och byggnadsnämnden.

Han påpekar att ingen tillsynsmyndighet klagat, att socialnämnden inte önskat förändringen och varken miljö- och byggnadsnämnden eller kommunledningen tidigare framfört något behov av förändringen.

Kommunen ska yttra sig över Kahlins överklagande. Förvaltningsrätten vill ha svar senast den 28 april.

ANNONS