Blir vildar. Moderaterna Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker tänker sitta kvar i Laholms kommunfullmäktige även om deras parti inte vill ha dem.
Blir vildar. Moderaterna Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker tänker sitta kvar i Laholms kommunfullmäktige även om deras parti inte vill ha dem.

Kahlin och Klinker kan fälla femklövern

De utstötta moderaterna Mikael Kahlin och Karl-Fredrik Klinker tänker sitta kvar i fullmäktige oavsett vad som händer. Det betyder att femklövern inte längre kan räkna med majoritet i Laholms kommun.

ANNONS
|

Kahlin och Klinker kastades ut ur Moderaternas partigrupp i början av sommaren på grund av bristande förtroende från partikamraterna.

Inför den stundande ödesveckan i Laholmspolitiken, med femklöverns krismöte på måndag, kommunfullmäktige på tisdag och extra årsmöte i Moderaterna på onsdag, ger de båda moderaterna nu för första gången svar i frågan om hur de ser på sin politiska framtid.

– Vi släpper inte fullmäktige, säger Mikael Kahlin.

–Vi tror att vi kan göra mer nytta innanför än utanför. Man måste fundera på vad som är bäst för kommunen, säger Karl-Fredrik Klinker.

Som folkvalda i kommunfullmäktige kan de inte avsättas, ens om de skulle bli uteslutna ur partiet. Därmed står det dem fritt att hitta ett nytt parti eller sitta kvar som politiska vildar.

ANNONS

Utan Kahlin och Klinker i leden tappar den styrande femklövern två stolar och har därmed bara 20 av 41 mandat i kommunfullmäktige. Ett mindre än egen majoritet. I förlängningen betyder det att femklövern inte kan vara säker på att få igenom sin budget.

Är ni beredda att fälla femklövern?

– Rent matematiskt blir det ett annat läge. De kastade ut oss från partigruppen, vi får inte gå på gruppmöten och kan alltså inte förväntas följa partilinjen, säger Mikael Kahlin.

Närmare än så vill han inte svara före nästa veckas möten. Beskedet om han tänker kämpa för att stanna kvar som ordförande i socialnämnden får också anstå en vecka.

Är det bra för kommunen att bringa majoriteten på fall?

– Om jag tror att jag kan göra skillnad så vill jag vara med och påverka. Jag har också ett ansvar mot alla dem som hört av sig och inte är tillfreds med rådande tystnadskultur och skrämseltaktik, säger Karl-Fredrik Klinker.

Femklöverns krismöte visar att det politiska styret tar situationen på allvar. Inför mötet på måndag har Karl-Fredrik Klinker uppvaktats av kommunrådet Elisabet Babic, som är partiets gruppledare.

ANNONS

–Jag fick frågan från henne: ”Ska jag fråga gruppen om de kanske vill släppa in dig igen?” säger Klinker som fick betänketid till söndag.

Han kallar inviten ”ett fult trick att plocka oss en och en”, för att rädda majoriteten i fullmäktige och samtidigt offra Kahlin.

–Nu är det allt eller inget. De kan inte använda mig som en bricka i spelet. Om de får tillbaka sitt förtroende för mig måste det inbegripa Mikael också, säger Karl-Fredrik Klinker.

Elisabet Babic har en annan bild av hur orden föll vid samtalet.

– Jag har inte öppnat upp för att han kan komma in i fullmäktigegruppen. Något sådant mandat har inte jag, säger Elisabet Babic.

Varken Kahlin eller Klinker, båda två moderater sedan barnsben, tycker sig ha fått en ordentlig förklaring varför partigruppen har förlorat sitt förtroende för dem.

Misstroendeförklaringen ägde rum efter att de var för sig gått ut med skarp kritik mot hur kommunråden hanterat avstängning och utköp av socialchefen.

– Tydligen blev min kritik för kraftig. Men sedan kommer tricket med socialnämnden. Det minskar inte politikerföraktet och det har jag sagt till dem, säger Klinker.

Kahlin anser att han blivit motarbetad av tjänstemän i stadshuset.

ANNONS

– Jag har varit föremål för baktaleri och vuxenmobbning.

Röster i andra partier har också höjts för att du borde avgå.

– Det löser inte grundproblemet. Byken kommer att uppstå igen. Jag går inte förrän jag haft dialog med högsta politiken i Laholm.

Går det att läka de här såren?

– Man ska aldrig stänga dörren. Moderata politiken är det inte fel på, det är vad som händer i Laholms kommun som är fel, säger Mikael Kahlin.

ANNONS