Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Handlingar med känsliga personuppgifter om anställda har hanterats felaktigt av personalenheten på Laholms kommun. ”Det är en rutin som har brustit”, säger kommunchefen Peter Andreasson.
Handlingar med känsliga personuppgifter om anställda har hanterats felaktigt av personalenheten på Laholms kommun. ”Det är en rutin som har brustit”, säger kommunchefen Peter Andreasson.

Känsliga uppgifter låg öppet på server

Kommunanställda i Laholm har kunnat läsa känsliga personuppgifter om sina kollegor. Handlingar som rör hälsotillstånd, kompetensbrist och misskötsel har legat öppet i det interna nätverket.

Nyheten avslöjades av Laholms Tidning i lördags.

I flera månader har handlingar i vissa personärenden på personalenheten legat på en gemensam server som är tillgänglig för alla cirka 200 anställda inom kommunstyrelsens olika verksamheter.

Åtkomst via en gemensam mapp i det interna nätverket har varken krävt behörighet eller lösenord. 

Enligt LT har det bland annat gått att läsa om utlåtande från psykiatrimottagningen om en anställd, kompetensluckor hos en annan anställd som ska sägas upp och uppgifter om en tredje som är avstängd under en polisutredning.

Det 40-tal handlingar tidningen tagit del av gäller både tidigare och nuvarande anställda och sträcker sig sex månader bakåt i tiden.

– Det är en rutin som har brustit. Man har lagt några handlingar på ett felaktigt ställe. Där ska inte vara några sekretesshandlingar, säger kommunchef Peter Andreasson.

Personalutskottets ordförande Erling Cronqvist (C) uttryckte bestörtning i LT när han fick kännedom om saken. Han var lugnare på måndagen efter IT-avdelnings utredning.

– Jag trodde först att man hade kommit in i våra personalakter. Så är det inte. De är inte digitala, utan ligger i hängmappar i ett låst rum. Vad det handlar om är ett antal dokument som felaktigt har lagts i datorn hos en enskild tjänsteman, som någon har kommit åt och vidarebefordrat till tidningen, säger Erling Cronqvist till HP.

Kommunen tror inte att spridningen har varit stor. Peter Andreasson uppger att alla berörda, ansvariga så väl som drabbade, har eller kommer att vidtalas.

– Vi får se om någon enskild lidit skada. Man tror inte att det är särskilt många, kanske bara en, som varit inne och sett detta. Det var väldigt svårt att hitta, man måste nästan veta vad man skulle leta efter, säger Erling Cronqvist.

Kommunen ser allvarligt på att sekretesspapper läckts till LT.

– Man får inte lämna ut dem över huvud taget, säger Peter Andreasson.

En tidigare chef på kommunen begärde på söndagen att få full redogörelse för allt som funnits tillgängligt om hen för obehöriga. Enligt uppgift till HP kommer fler anställda att ställa samma krav.

Laholmspartisten Bertil Johansson plockar fram storsläggan i en motion till fullmäktige. Han vill tillsätta en extern utredare, stänga av ansvariga tjänstemän, byta ut hela personalutskottet och överväga skadestånd till de drabbade.

MEST LÄST