Laglärd. Bo Erlandsson har bläddrat otaliga gånger i lagboken på jakt efter den rätta paragrafen. Nu har trotjänaren städat ut sitt arbetsrum i Stadshuset.
Laglärd. Bo Erlandsson har bläddrat otaliga gånger i lagboken på jakt efter den rätta paragrafen. Nu har trotjänaren städat ut sitt arbetsrum i Stadshuset.

Juristen slår igen lagboken

Efter mer än 35 år i kommunens tjänst lägger Laholms kommunjurist Bo Erlandsson, 65 år om ett par veckor, lagboken i hyllan. ”Jag är en envis smålänning. Envis måste man vara i den här branschen”, säger trotjänaren på tisdagskvällen som avtackades i fullmäktige.

ANNONS
|

Nässjösonen med examen från Lund blev laholmare när han klev in på kommunen i november 1980.

–Jag hade kuskat runt lite grand efter socionomhögskolan när jag fick syn på den här annonsen från Laholm. Jag tyckte att det lät bra att vara sekreterare i kommunstyrelsen och hamna i hetluften.

Där skulle han stanna.

Med åren steg Bo Erlandsson i graderna till kanslichef och, efter att ha läst till juridiken, kommunjurist. När helst det har bränt till i Laholm –oavsett om det handlat om upphandlingar som gått snett, politiska ränkspel eller bilar på stranden –har Bo Erlandsson fått rycka in ”med näbbar och klor” som kommunens försvarare.

ANNONS

–Varje dag är en utmaning. Det man inte tror ska kunna inträffa, det brukar inträffa i kommunala sammanhang.

Mest ansvarsfulltmed jobbet, tycker han, är att vara rådgivare åt politikerna som styr kommunen.

– När det kommer politiska initiativ och man måste avge ett omdöme om det är lagligt eller inte, då är det rätt ansvarsfullt att tala om för fullmäktige att det här låter sig inte göras. Man måste fan ha rätt, säger Bo Erlandsson, som annars är bättre känd för sina juridiska spetsfundigheter än osande kraftuttryck.

Bortsett från en kortare vända på kommunkansliet i Halmstad har han förblivit kommunen trogen. Ett par gamla kollegor får skulden för att han stannat så länge.

– Nils Danred är den bäste kommunchef jag har jobbat med, och det är några stycken. Nisse och Ingemar Nilsson (ekonomichef, reds. anm.) är oerhört professionella. Vi har varit ett väldigt bra team.

Hur har arbetet förändrats med åren?

–Förr tror jag att folk var lite snällare mot kommunen, man såg sig som medlem i föreningen, men där har jag märkt ett hårdnande klimat. Man är väldigt pigg på att utkräva sina individuella rättigheter på ett handgripligt sätt.

Hade du valt samma bana igen?

– Definitivt. Det är fruktansvärt roligt. Man träffar medarbetare som sitter och har problem, som man får försöka hjälpa till att lösa. Det är väldigt omväxlande.

ANNONS

Vid det här laget har Bo Erlandsson tjänstgjort vid i runda slängar 300 kommunfullmäktigemöten. I går kväll gjorde han sitt allra sista.

Vad kommer du att sakna?

– Definitivt inte att vara frontfigur. Jag har fått stå i skyttegravarna rätt mycket utåt. Men jag har samhällsintresset kvar. Vi får se vilken arena det kan få utlopp på, säger den nyblivne pensionären som kommer att ägna mycket tid på golfbanan med sambon Eva.

– Det är en ny passion. Vi är heltokiga i golf, säger Bo Erlandsson.

ANNONS