Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

fiber
Fiberanslutning. Skribenten diskuterar Halmstads stadsnäts marknadsföring och prissättning för fiber.

IP Only tror på fiber i sydväst nästa år

Hittills har bara 30 procent tecknat sig för fiberanslutning i området väster och söder om väg 24 i Laholms kommun. Men huvudprojektledaren Hasse Eriksson tror ändå att det kan bli fiber i området under nästa år.

IP Only ligger i startgroparna för att börja gräva fram fiber till landsbygden enligt det avtal som tecknades med Region Halland i maj. Regionens målsättning är att erbjuda alla hushåll i länet tillgång till bredband.

IP Only har börjat i området som de benämner Laholm sydvästra.

– Det omfattar landsbygden väster och söder om väg 24 samt ner till Hallandsåsen. Sedan sträcker det sig över E 6 ut mot kusten. Det är ett stort område med 1 700 hushåll, säger Hasse Eriksson som är huvudprojektledare för verksamheten i Halland.
Hittills har endast cirka 30 procent av hushållen tecknat sig för fiberanslutning. Men Hasse Eriksson räknar med att det blir fler.

– Det gick väldigt snabbt från det vi tecknade avtalet med Region Halland tills att vi hade möten och gjorde utskick i det här området. Vi behöver en högre täckning bland hushållen för att sätta igång, men jag räknar med att det kommer. Det här är en process som tar lite tid, säger han.

För att få fler att ansluta sig kommer IP Only att göra ett nytt utskick med sitt erbjudande och även att hålla ett nytt möte.

– Vi måste ha en viss bas, på minst 60–70 procent av hushållen som vi vet kommer att ansluta sig. Får vi bara det så kan vi sätta i gång. Men i det här området har det funnits ett så stort engagemang för att få fiber på landsbygden, så jag tror att vi kommer att klara det, säger Hasse Eriksson.

Nästa steg i processen med att bygga på landsbygden är att få markägarnas tillstånd.
– Det är vår akilleshäl vad gäller tidsaspekten. När du bygger inne i Laholms stad så krävs det endast ett tillstånd av kommunen sedan kan du börja gräva. I Laholm sydvästra behöver vi tillstånd av kanske 200 markägare. Men vi för en dialog med en kvinna som vi ska anlita för markägarträffar.

Om allt går enligt planen så tror Hasse Eriksson att de kan börja gräva någon gång under första kvartalet 2017, och i den bästa av världar skulle Laholm sydvästra kunna få fiber under samma år.

– Men det krävs förstås att vi får fler som ansluter sig. Jag tror att några fler kan ha anslutit sig i sommar, vi är inte helt uppdaterade efter semestrarna.

Fakta: Avtal med länet

Region Halland och IP Only har tecknat ett avtal om att erbjuda bredband till länets alla hushåll. Ungefär 50 000 hushåll ska få erbjudandet. Regionen satsar mellan 100 och 150 miljoner. Alla hushåll ska betala 19900 kronor för anslutningen, oavsett bostadsort. IP Only svarar för utbyggnaden tillsammans med sitt dotterbolag Bynet.

MEST LÄST