Fiberkablar. Det blir många mil kablar som ska plöjas ner på landsbygden nu när hela kommunen ska få fiber.
Fiberkablar. Det blir många mil kablar som ska plöjas ner på landsbygden nu när hela kommunen ska få fiber.

IP Only slopar krav på anslutningsgrad

Det jublades i stadshuset när det blev klart att IP Only släpper kravet på en anslutningsgrad på 60 procent för att lägga fiber till fastigheterna på landsbygden i Laholm.

ANNONS
|

Beskedet från bredbandsbyggaren togs emot väl av de politiker och tjänstemän på kommunen som arbetat med frågan.

–Det är väldigt positivt att de släpper på den 60 procentiga anslutningsgraden. IP Only ser att de behöver hela utbyggnaden och det här är en kombination av ett väl fungerande samarbete och på hur kommunens struktur ser ut, säger Elisabet Babic (M), kommunstyrelsens ordförande.

HP kunde i veckan berätta att anslutningsgraden i två områden i de östra delarna av Laholm var väldigt låga. I ett hade man nått upp till drygt hälften av vad som behövdes. Från kommunen befarades det att landsbygden ovanför Knäred och mellan Knäred och Hishult skulle hamna i ett digitalt mörker i framtiden, om inte man nådde över anslutningsgraden.

ANNONS

–Det var verkligen ett glädjande besked, nu är det klarlagt att alla kan få möjligheten att vara med på den digitala utvecklingen. Många som har velat ha fiber har varit oroliga, säger Ove Bengtsson, kommunens IT-chef.

Samtidigt betonar de att det fortfarande gäller att hålla koll på slutdatumet för IP Onlys kampanj, den 20 februari, för att komma med till en lägre kostnad.

–Det är viktigt att alla tar ställning och vi vill såklart fortfarande att så många som möjligt hoppar på detta. När fibern är nere får man sedan ansluta sig efter att ha fått en offert, säger Ove Bengtsson.

–Är det en landsbygdsfastighet med någon kilometer till en kopplingspunkt kan man snabbt räkna ut att med ett löpmeterpris på 200–300 kronor, kommer det vara avgörande om fastighetsägaren hoppar på projektet nu. Ingen vanlig person kommer ha råd att dra fram fiber annars, säger han.

Han menar att IP Only märkt av engagemanget för bredband till landsbygden som finns och det har betytt mycket för beslutet.

–Det är ett gigantiskt arbete som börjar, det är milvis med kabel som ska schaktas ner i jorden. För ett par år sedan kände vi att det var ett tungt projekt att fibrifiera landsbygden. Skulle det ha gjorts med statsbidrag hade vi behövt hela Hallands andel. Men i takt med att digitala tjänster utvecklas blir fiber självklart för de flesta, säger Ove Bengtsson.

ANNONS

I glädjeyran över att hela Laholm får fiber vill kommunalrådet trycka på vikten av att ha fiber till sitt hus framdraget.

–I framtiden kommer det vara lika viktigt med fiber fram till huset som det är med en väg i dag, säger Elisabet Babic.

ANNONS