Inventarier från Skottorps slott på auktion

Flera porträtt som prytt väggarna på Skottorps slott och ett maffigt väggur kommer nu ut på den öppna marknaden när Hallands auktionsverk håller sommarauktion i Halmstad på torsdagen.

ANNONS
|

De tre porträtten och vägguret som nu säljs har gått i släkten Möllers ägor. Familjen ägde slottet då kommerserådet Peter Möller med hustru kommerserådinnan Elisabet Maria Möller köpte slottet 1813 tillsammans med Dömestorps gods och räknades vid tiden som en av Helsingborgs rikaste familjer.

– Vi tycker att det är väldigt intressanta objekt. Peter Möller adlades och var förutom riksdagsledamot och ordförande i regionen även drivande bakom Hushållningssällskapet i länet, säger Martin Laurell på Hallands auktionsverk.

I bilden ovan hänger Peter von Möller ovanför Martin Laurell och i vänstra hörnet är hans första hustru Charlotta Birgitta avbildad. I mitten, kvinnan i svart, är kommerserådinnan själv.

ANNONS

– Det är inte unikt att det kommer ut sådana här objekt på marknaden. Men familjerna brukar klamra sig fast vid dem, så att det dyker upp porträtt med denna dignitet är extremt ovanligt. Lokalhistoriskt är det fullständigt unikt. Peter von Möller är inte centralgestalt i bara Laholm utan hela Halland under 1800-talet och en av de sista som blev adlade, säger Martin Laurell.

Förutom porträtten är det även ett väggur som mäter 109 centimeter högt och är ett Stockholmsarbete som bjuds ut samtidigt. Samtliga objekt är avbildade i praktverket Svenska slott och herresäten.

ANNONS