Inget bokslut för mångkultur

SD-förslaget att göra ett särskilt bokslut för vad invandring till Laholm kostar blev utskällt i kommunfullmäktige.

ANNONS
|

Det var SD-politikern Gejbert Strömdahl som före sitt avhopp skrev motionen om att kommunen bör göra ett mångkulturellt bokslut vid sidan om ordinarie årsredovisning för att ”ta reda på intäkter och utgifter som följd av den senare tidens invandring till Laholms kommun”.

När motionen utretts på tjänstemannanivå konstateras att det är oklart hur invandrare ska definieras, men också att det strider mot personuppgiftslagen att ta fram underlag för ett sådant dokument.

–Vi är ute efter den sammantagna kostnaden och inte enskilda individer. SCB definierar invandrare som utrikes födda. Jag tror att det är viktigt med fakta så att vi inte svartmålar eller skönmålar det här, sade Conny Nilsson när motionen skapade stor debatt i kommunfullmäktige i veckan.

ANNONS

Laholmspartisten Bertil Johansson stödde SD-förslaget. I övrigt var det motstånd.

– Den här motionen har en ton och andas ett sorteringssamhälle som jag inte vill vara med och bidra till. Vi har en extrem situation i världen i dag, med fem miljoner på flykt. Vi måste i stället bli bättre på att fråga nyanlända vad de har för erfarenheter, sade Helene Nilsson (KD).

– Ni pratar bara om kostnader, inte om intäkter. Vi har utrikes födda som bott här i 50 år och skapat företag och ger oss skatteintäkter. Det blir ringar på vattnet, sade Elisabet Babic (M).

–Till dig Conny vill jag fråga. Du vill veta sanningen, så vilka andra grupper vill du också göra bokslut på. Sjukskrivna, pensionärer, stora barnfamiljer, sade Erling Cronqvist (C).

–Jag kostar också mycket pengar, jag är arbetslös och långtidssjukskriven. Ni får gärna räkna på mig. Jag har inget att dölja, svarade Conny Nilsson.

Socialnämndens ordförande Mikael Kahlin (M) kom med med ett klargörande:

– 15 procent av ekonomiskt bistånd i Laholm i dag går till nyanlända. Det motsvarar ungefär en socialsekreterartjänst. Men ökningen sker just nu mest på svenska hushåll, säger han.

ANNONS

Under fjolåret flyttade omkring 300 nyanlända flyktingar till Laholms kommun. 40 av dem hade anvisats boende här via avtal mellan kommunen och Migrationsverket, resten har hittat hit på eget initiativ. Där till finns två – snart tre – HVB-hem för ensamkommande flyktingungdomar.

ANNONS